Almanya'da Koalisyon Anlaşmasının Sağlanması

Almanya'da kurulacak olan hükümette Göç, mülteci ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı olacak SPD Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, göçmenlerin Almanya'nın bir parçası olduğu söyledi.

Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) yetkililerinin koalisyon sözleşmesine nihai imzaları attığı törende gazetecilere açıklamalarda bulunan Özoğuz, kabineyede yer alacağından dolayı çok sevinçli ve heyecanlı olduğunu söyledi.

Hamburg'da siyasete başladığını ve 12 yıldan beri siyaset yaptığını hatırlatan Özoğuz, kendisinin sürekli yeni kapılar açmak istediğini belirterek, "Gerçekten benim gibi Türk isimli ve diğer yabancı isimlilerin de tabii ki siyasette olması ve kabine masasında oturması lazım. Bu gerekli" diye konuştu.

"Göçmen kökenliler bu ülkenin gerçek bir parçadır. Özellikle gençler bunu görsün. 'Evet gerçekten uğraşırsam siyasete ilgim varsa buralara kadar gelebilirim diye.' Böyle adımlar atmak çok sevindirici'' diyen Özoğuz, kabinede yer almasının, göçmenlerin bu ülkenin gerçek bir parçası olarak gösterdiğini kaydetti.

Sosyal Demokrat Parti'nin Türkiye'ye her zaman yakın olduğuna işaret eden Özoğuz, "Her zaman Türkiye'nin Avrupa'ya yakınlaşmasını istiyoruz. Frank-Walter Steinmeier Dışişleri Bakanı olarak eskiden de yaptığı gibi mutlaka Türkiye ile çok yakından görüşmeler devam edecektir. Bundan eminim" ifadelerini kullandı.
Koalisyon sözleşmesinde yüzde yüz kendi isteklerinin olmadığını ifade eden Özoğuz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Koalisyon konularında bu böyle.Tek hükümet kurduğunuz zaman istediğinizi yapabiliyorsunuz. Koalisyon oluşturduğunuz zaman hiçbir zaman istediğinizi yüzde yüz alamıyorsunuz. Bugüne kadar çifte vatandaşlık yasal olarak baktığınız zaman, her zaman bir istisna olarak geliyordu. Burada birçok çifte vatandaş var ama hep bir istisna üzerinden çifte vatandaş olabiliyordu. Bundan sonra yasayı değiştirebilirsek, gençler için opsiyon dediğimiz seçme zorunluluğunu kaldırabilirsek, ilk defa yasal bir çifte vatandaşlık oluşturmuş oluruz. Bence bu büyük bir kapı. Bunu açtıktan sonra ümidim, ilerde başkalarına da özellikle benim neslime de bunu açmak. Bu ikinci nesil iki toplumla büyüdü, iki lisanla büyüdü. Benim çocuğum, torunum bunu o kadar hissetmiyecek ama benim kuşağım için bunlar çok önemli. Önce bir bekleyelim, bu ilk kapıyı açalım, ondan sonra diğer adımları atalım.''
Yeni hükümette İçişleri Bakanı olacağı belirtilen Thomas de Maiziere ile törende kısa süre görüştüğünü ifade eden Özoğuz, Maiziere'nin ocak ayında çifte vatandaşlıkla ilgili "Opsiyon modeli"nin kaldırılmasını konusunda çalışma yapılmasını istediğini kendisine söylediğini, bundan sonra yeni adımlar atılması konusunda ümitli olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA