Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Açıklaması

Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Geçen sene 112 tane tesis açıldı, 16 milyar lira.

Bu sene 113 tesis açtık. Sizin zamanınızda bir tuvaleti açmaya neredeyse kabine gidiyordu” dedi.


TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı görüşmelerinde söz alan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlık tarafından yapılan çalışmaları anlattı. Geçmiş hükümetin 3,5 yılda 9 tesis açabildiğini söyleyen Eroğlu, “Şu anda biz yılda 350-400 tesis açıyoruz. Bin 763 tane tesisi halkımızın hizmetine sunduk, bunlardan 268 tanesi baraj, 53 tane gölet var, 334 hazır açılışa, 305 tane sulama tesisini bitirdik. Bir çok şehrimizde bu yoktu. 76 tane yerleşim yerinin su meselesini çözdük. 987 adet derinin ıslahını yaptık. Geçen sene 112 tane tesis açıldı, 16 milyar lira. Bu sene 113 tesis açtık. Küçük binaları dahi yazmışsınız diyorlar, 34 tane yatırımı bir tesis kabul ettik. Sizin zamanınızda bir tuvaleti açmaya neredeyse kabine gidiyordu” diye konuştu.

Sulama konusunda destan yazdıklarını ifade eden Eroğlu, bin günde bin gölet projesini imza atacaklarını belirterek, 2014 yılı sonuna kadar bin 71 tane göletin tamamlanacağını açıkladı.

Muhalefet milletvekillerinin HES’lerle ilgili eleştirilerine cevap veren Eroğlu, “HES’lere karşı çıkıyorsunuz, HES’ler olmasaydı bu gün Türkiye elektriksiz kalacaktı. Geçmişte HES’ler ihmal edilmiş. Ben geldiğimde 2003 yılı başında 26 milyar kilowat saat olan elektrik üretimini 78 milyar kilowat saate yükselttik” şeklinde konuştu.

Konuşmasında muhalefet milletvekillerinin eleştirileri arasında içme suyu çalışmalarına da değinen Bakan Eroğlu, “İçme suyu konusunda söyleyecek hiçbir şeyiniz yok. Bütün Türkiye’de ne kadar susuz yer varsa suyu biz götürdük. 76 şehre suyu biz götürdük. İzmir’in suyu yoktu, 100 kilometreden fazla mesafeden dev isale hattıyla suyu götürdük. Sırf hükümet İzmir için 508 milyon lira para harcadı” açıklamasını yaptı.

“En büyük yatırımlar İzmir’e yapılıyor. Hükümetimiz İzmir’e son 10 yılda 11 milyarlık yatırım yaptı” ifadelerini kullanan Eroğlu, İzmir’e yapılan hizmetleri sıraladı. Sayıştay eleştirilerine de cevap veren Eroğlu, Ergene ile ilgili olarak, “Ergene’de sanayi arıtmasını az çok yapıyor, ama orada hiçbir belediyenin ne katı atık tesisi, ne arıtma tesisi yoktu. Başbakanımız talimat verdi, biz bu konuda 3,2 milyar liralık bir proje hazırladık, 15 tane paket var içinde” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA