İstanbul Tarhanaya Doyacak

Türk mutfak kültürünün en önemli çorba çeşitleri arasında yerini alan ve sahip olduğu özelliklerle anne sütüne eş değerde besleyici yapısıyla dikkat çeken Tarhana çorbasının tanıtımı için düzenlenecek etkinlikle İstanbullular adeta tarhanaya doyacak.

İstanbul Tarhanaya Doyacak
Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan tarhanayı tattırarak tanıtacaklarını belirterek “Yüksek besin değeri ile dünyada eşi olmayan anne sütüne eş değer tarhanamızı İstanbullulara tattırarak tanıtacağız” dedi.


Türk mutfak kültürünün tanıtılması yönünde yürütülen projeler arasında önemli bir yer tutan ‘Tarhana Projesi’yle bugün İstanbul Beşiktaş Vapur İskelesi’nde on binlerce İstanbulluya Tarhana çorbası tattırılmak hedefleniyor. Anadolu Mutfağını Araştırma Koruma ve Geliştirme Derneği, Sahan Restoran, Öztiryakiler, Metro Gross Market ve Tarhana Baba işbirliğiyle gerçekleştirilecek olan Tarhana tanıtım çalışmalarının yeni bir ilk olacağını vurgulayan Başkan Tahir Tekin Öztan “Türk mutfak kültürünün yurt içi ve yurt dışındaki tanıtım çalışmalarını çeşitli platformlarda başarıyla sürdürüyoruz. Tanıtım çalışmalarımız sadece yurt dışıyla sınırlı olmayıp yeni yetişen nesillerimize de kültürümüzün bütün özelliklerini tanıtmak zorundayız. Tarhana anne sütüne eş besin değeri taşıyan ve dünyada sadece ülkemizde yapılan ve tüketilen en önemli yemek çeşitlerimiz arasındadır. Tarhana -40 derece ve +40 derecede bozulmayan özelliğiyle bilinir" dedi.

"TARHANA İNSANİ YARDIM MALZEMELERİ ARASINA GİRMELİ"
Hazırlaması çok kolay olan Tarhana çorbasının insanı yardım malzemeleri arasında yer alması gerektiğini ifade eden Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan “Yüksek besin değeriyle insanlara birçok faydalar sağlayan tarhananın insani yardım malzemeleri arasında yer alması özellikle tabi afetler veya benzeri nedenlerle zorluk çeken insanlara dağıtılması önemli olacaktır. Hem hazırlaması kolay hem taşıması hem de besin değeri yüksek bir ürün. Orta Asya’dan günümüze gelebilmiş ata yadigarı tarhananın üç ayrı çeşidi bulunmaktadır. Gaziantep ve çevresinde topak, Kahraman Maraş ve Çevresinde yaprak, Uşak’ta ise toz tarhana yapılmaktadır. Dernek olarak ulusal ve uluslararası arenalarda tıpkı diğer Anadolu mutfak kültürünün unsurları gibi tarhananın da tanıtımını yapmaya devam edeceğiz. Cumartesi günü bizim için çok önemli bir gün. Zira İstanbul’da ilk kez böyle bir tanıtım organizasyonu yapılacak. Mevsim şartlarına da bakarsak sıcak tarhana çorbasını İstanbulluların çok seveceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Vatandaşlara elleriyle çorba dağıtan Tarhana Baba ise, “Keşfetmeye değer bir besin öğesi ürünümüz. Hiçbir ürününde kurutulmuş yoğurt yoktur ama tarhanada vardır. Burada bizim bir kimliğimiz. Ellerin makarnası varsa bizim tarhanamız var. Onlar ununu bizden alıyor, makarnayı dünyaya duyuruyor. Firmaların birleşmesiyle Beşiktaş İskelesi’nde bu milli yemeğimizi anlatıyoruz. Şifadır bu.

18 doktor vardır hangi ilaçta biber, domates, nane, soğan bunların özü vardır. Uşak’ta ‘Tarhana Baba’ bunu marka yaptı ve dünyaya duyurmaya çalışıyor ama yalnız kaldığından ekip olarak bunu duyurmaya çalışıyoruz. Annesi babaannesi anneannesi biliyor tarhanayı ama yeni nesil hamburger çocuğu. Biz bu hamburger çocuklarını milli kültürümüze döndürelim tarhana içirelim” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA