Norveç'in Ankara Büyükelçisi'nden 'Thy' Açıklaması

Norveç'in Ankara Büyükelçisi Janis Björn Kanavin, bir gazetede yer alan Türk Hava Yolları yolcularına kötü muamelede bulunulduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Büyükelçi Kanavin, yaptığı açıklamada, haberde yer alan bilgilerin ve fotoğrafın gerçeği yansıtmadığını aktararak, "Son 10 yıl içinde para kaçakçılığına karşı önlemler çerçevesinde şahsıma da birkaç kez köpekli arama uygulanmıştır ancak Türk Havayolları uçaklarında değil" ifadesini kullandı.
Habere konu olan uygulamanın rutin olduğuna dikkati çeken Kanavin, şunları kaydetti:
"Terör veya başka amaçlar için yapılan para kaçakçılığını kontrol altına almak ve engellemek adına gösterilen çabalar doğal olarak Türk Havayolları'nı da kapsamaktadır. Parayı koklamaları için köpeklerin kullanılması, tıpkı uyuşturucu maddeler veya tarım ürünlerinde vs. olduğu gibi, uluslararası genel bir uygulamadır. Bu, Norveç'te de senelerdir varolan bir uygulamadır. Türk Havayolları ile seyahat eden yolcular elbette bu kontrollerden muaf değillerdir."
Karavin, Türkiye'nin Norveç menşeli uçaklar ve yolculara misilleme yaptığı yönündeki iddiaların da doğru olmadığına değinerek, "Türk makamlarınca tarafıma bir bilgi iletilmemiş olmakla birlikte, suçla mücadele için uluslararası hukuk çerçevesinde önlemler almak elbette her ülkenin hakkıdır" değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA