Hayvanlara Kış Tarifesi

Yurt genelinde etkili olan soğuk hava, insanlar kadar hayvanların da yaşamını etkiliyor. İzmir'deki doğal yaşam parkında hayvanların soğuktan daha az etkilenmesi için çeşitli tedbirler alındı.

Sasalı'da 425 dönümlük alanda kurulu parkın sakini bin 500 yaban hayvanı için, kentteki hava sıcaklığının sıfır dereceye yaklaştığı günlerde "kış tarifesine" geçildi. Bazı hayvanların menülerine enerji veren besinler ilave edilirken, bazılarının yiyecek miktarı da artırıldı. Merkezi sistemle barınakların ısıtıldığı parkta, küçük barınakların içine de elektrikli ısıtıcılar yerleştirildi.
Soğuk hava hayvanların beslenmele değişikliklere neden oldu. Doğan, akbaba gibi soğuk havalarda hareket oranını azaltan yırtıcı kuşların yiyecek miktarı yüzde 10 civarında azaltıldı. Soğuktan daha az etkilenmek için vücuttaki yağ oranını artırması gereken aslan, kaplan, puma gibi hayvanlar ise sıcak günlere göre daha fazla yiyecek tüketmeye başladı.

Hayvan bakıcıları, fil, zürafa ve maymun gibi soğuk havalarda daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan hayvanların menülerine incir, reçel, üzüm, bal gibi besinler ekledi.
Parkın en meşhur hayvanlarından "İzmir" adlı yavru filin, bakıcısının verdiği incir, muz gibi meyveleri büyük bir iştahla yediği gözlendi.
Lemur, koati gibi sosyal ortamları olan, bir arada yaşayan türler ise soğuğa karşı bir arada kalmayı tercih ediyor. Zamanlarının çoğunu barınaklarında geçiren bu hayvanlar, birbirine sarılarak ısınıyor. Ayrıca, hayvanların soğuktan daha az etkilenmesi için yataklık otlarının miktarı da artırıldı.
-"Hayvanlar için, doğal ortamlarındaki sıcaklığı oluşturuyoruz"
İzmir Doğal Yaşam Parkı Müdürü Şahin Afşin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, parkta farklı iklim türlerine uyumlu hayvanların olmasının, sıcaklığın çok yükseldiği yaz aylarında ya da düştüğü kış aylarında özel önlemler almayı gerektirdiğini belirtti.

Havanın soğumasıyla merkezi ısıtma sisteminin devreye girdiğini anlatan Afşin, kızıl geyik, ayı, ceylan, kurt, vahşi keçi gibi soğuğa dayanıklı olan türlerin dışındaki hayvanların barınak sıcaklığının 10 santigrat derecenin altına düşürülmediğini ifade etti.

Afşin, türleri nedeniyle küçük barınaklara sahip hayvanların barınaklarına kalorifer peteği kurulamadığını aktararak, o hayvanlar için de elektrikli ısıtıcıların çalıştırıldığını kaydetti.

Timsah, yılan türleri, yarasa gibi hayvanların olduğu tropik merkezin yıl boyunca eşit sıcaklıkta tutulması gerektiğini belirten Afşin, "Sıcaklık 22-26 derece, nem oranı yüzde 50-70 civarında olmak zorunda. Bunun için de ısıtıcılarımız devrede. Doğal yaşam parkında, her hayvan için, doğal ortamda yaşadığı sıcaklığı oluşturuyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA