Fiyatları Daireyle Yarışan Develere Sigorta Talebi

Ege Bölgesi'nde, 300 bin liraya varan fiyatları ev ve otomobillerle yarışan develerin sahipleri, hayvanlarını sigortalatabilmek için düzenleme yapılmasını talep etti.

Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Metin Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deve fiyatlarının, güreş ömrünü tamamlamış ve "kasaplık" olarak tabir edilenler için 7-8 bin, güreş hayatının zirvesinde ve ödülleri bulunanlarda ise 35 bin-300 bin lira olduğunu söyledi.

Süt hayvanları ve yarış atlarının sigortalanabildiğini vurgulayan Çetin, fiyatı 300 bin liraya ulaşan develerinin ise kapsam dışında tutulduğunu anlattı.
Türkiye'de 2 binden fazla güreşçi deve bulunduğu bilgisini veren Çetin, şöyle devam etti:
"Sigorta şirketlerinin bayiliklerine gittik ve develerimizi sigortalatmak istedik. Bu şekilde bir sigorta kolu olmadığını söylediler. Develerin de sigortalanabilmesi için bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Güreşirken ayağı kırılıyor veya hastalanıp telef oluyor. Federasyon olarak güreştirilen develerin yaşlarını kayıt altına almaya başladık. Şirketler bu durumu değerlendirirse develerin sigortalanması yeni bir sigorta kolu olarak açılabilir. Develer o kadar kıymetli ki bunların da sigortalanması gerekir. Yarış atlarından, süt hayvanlarından develerin ne farkı var? Durup dururken telef olan deve yok. Çok nadir yediği ottan zehirlenip telef olabiliyorlar. Kayıt sistemimize göre develerin yaşlarına göre sigortalılık durumları değişebilir."
Deve güreşlerinde, at yarışları gibi bahis olmadığını hatırlatan Çetin, bunların gösteri amaçlı düzenlendiğini belirtti.

- ''Keşke develerimizi sigortalasalar da biz de yaptırsak''
Burhaniye Deve Kültürünü Yaşatma ve Deve Sevenler Derneği Başkan Yardımcısı Sait Ersen ise güreşçi develer için harcanan paralarla orta segment bir otomobil veya iyi bir daire alınabildiğini dile getirdi.
Böylesine pahalı hayvanları sigortalatmak istediklerini bildiren Ersen, "Sigorta şirketleri, canlı hayvan olduğu gerekçesiyle develerimize sigorta yapmıyor. Keşke develerimizi sigortalasalar da biz de yaptırsak" ifadesini kullandı.
Ersen, develerin, güreşler için kamyonlarla şehirler arası yollarda nakledilirken telef olması halinde sahiplerinin büyük maddi zararlara uğrayacağını ve bundan dolayı sigortalanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA