'Bir Milet İki Devlet'Sözü Bin Yıllık Kardeşliğin Temeli'

Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Tarih Enstitüsü Başkanı Yakup Mahmudov, Haydar Aliyev'in "Bir millet iki devlet" sözüyle Azerbaycan-Türkiye kardeşliğinin gelecek bin yıllar için temelini oluşturduğunu söyledi.

Mahmudov, ölümünün 10| yılında, Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in ülke ve Türk dünyasındaki yerini anlattı.
Aliyev'in dünya tarihinin önemli şahsiyetleri arasında yer aldığını ifade eden Mahmudov, onun birçok dünya liderinin aksine birbirine taban tabana zıt iki siyasi devlet sisteminde yöneticilik yaptığını hatırlattı.
Mahmudov, "Charles de Gaulle'ün arkasında Fransa halkı, George Washington'un arkasında güçlü Amerika, Jawaharlal Nehru'nun arkasında büyük Hindistan duruyordu ve sorunları ellerinde olan büyük potansiyellerle çözdüler. Sovyetler döneminde 3-4 milyon nüfusu olan, bütün hakları elinden alınmış, ezilen bir halkın temsilciliğini yapan Aliyev ise sadece kendi zekası ve Allah'ın bahşettiği tükenmez aklı sayesinde büyük başarılara ulaşmış bir şahsiyettir" diye konuştu.

Aliyev'in Azerbaycan halkı için kutsal kabul edilen "Azerbaycan" sözüne eşdeğer olduğunu dile getiren Mahmudov, Azerbaycan'ın, günümüzde bağımsız olarak yaşamını Aliyev'e borçlu olduğunu söyledi.

ABD, Fransa, İngiltere gibi büyük devletlerin, hala devlet sistemlerini geliştirmeye çalıştığını savunan Mahmudov, Aliyev'in ise iktidarda bulunduğu 10 yılda örnek bir demokratik ve laik devlet oluşturduğunu savundu.
- "Aliyev, hiçbir adımını tesadüfi atmıyordu"
Mahmudov, merhum Aliyev'in aynı zamanda Türk dünyası ve Türkiye açısından da çok önemli bir isim olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Tarih boyunca birçok Türk hükümdarı, Türk dünyasını birleştirmek için sayısız savaşlar verdi. Haydar Aliyev ise Türk dünyasını Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi (BTC) ile birleştirdi. Bu proje hem Türkiye'nin hem de Azerbaycan'ın dünyadaki önemini artırdı. Azerbaycan'ın doğal kaynağı, 'bir millet iki devletin' uluslararası arenadaki nüfuzunu artırdı. Aliyev hiçbir adımını tesadüfi atmıyordu. Bunların hepsi Azerbaycan ve Türk dünyası adına atılmış adımlardır. O bize siyasi vasiyet olarak 'Bir millet iki devlet' sözlerini miras bıraktı. Bu sözlerle Azerbaycan-Türkiye kardeşliğinin gelecek bin yıllar için temeli atıldı. İş olarak da BTC projesini bıraktı."
Kaynak: AA