Abd'nin Avrupa'da Füze Savunma Sistemi Kurma Planı

Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, ülkesinin Avrupa'da füze savunma sistemlerinin konuşlandırılmasıyla, stratejik nükleer dengenin bozulmasına müsaade etmeyeceğini bildirdi.

Rus Ria Novosti ajansı haberine göre, Puşkov, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün yaptığı açıklamalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Moskova'nın, stratejik nükleer dengenin bozulmasına izin vermeyeceğini belirten Puşkov, ABD'nin, ihtiyaç olmasa bile Avrupa'da bu sistemi konuşlandırma planının, söz konusu dengenin bozulmasına yol açacağını ve daha önce imzalanan anlaşmaların hayata geçirilmesini tehlikeye sokacağını dile getirdi.

Putin'in, İran konusunda çok önemli bir mutabakatın sağlandığını ve bunun olası İran tehdidiyle ilgili her türlü söylentileri ortadan kaldırdığını dile getirdiğini hatırlatan Puşkov, bu durumda ABD'nin füze savunma sisteminin Avrupa'da konuşlandırılmasına ilişkin gerekçelerinin de ortadan kalkacağını ifade etti.

Devlet Başkanı Putin'in, "ABD, ne olursa olsun, Avrupa'da bir füze savunma sisteminin konuşlandırılması üzerine gidecek olursa Rusya'nın da buna karşı bir cevabı olacaktır" sözlerini de hatırlatan Puşkov, burada bir silahlanma yarışından, nükleer potansiyelinin arttırılmasından ziyade, sistemin modernizasyonu ve yeni koşullara uyarlanmasının söz konusu olduğunu vurguladı.

Puşkov, "Eğer ABD, Rus füzelerine karşı füze savunma sistemini kurarak, Rusya'nın nükleer potansiyelini etkisizleştirmek isterse bizim de bu sistemi aşacak ve onları etkisiz hale getirecek sistemler oluşturmamız gerekir" diye konuştu.

Aleksey Puşkov, ayrıca, Putin'in açıklamalarının, Rusya'nın Nükleer Silahların Azaltılması Anlaşması'ndan (START) çıkacağı anlamına gelmediğini vurguladı.

Puşkov, daha önce, ABD, Avrupa'da füze savunma sisteminin tam olarak konuşlandırılması yolunda ilerlerse, Rusya'nın da yeni START'a katılımını yeniden ele alacağını açıkladığını ancak şu anda bu konuda konuşmak için çok erken olduğunu belirtti.

Kaynak: AA