Ak Parti'nin Aecr Üyeliği

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti'nin Avrupa Halk Partisi'ndeki gözlemci üyeliğine son vererek Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı'na tam üye olduğunu belirterek, "Avrupa'daki EPP ile bir güven bunalımı yaşadık. Bunun da müsebbibi AK Parti değildir, onların bize karşı olan tutumudur" dedi.


AK Parti, 2004 yılında gözlemci üye olduğu Avrupa Halk Partisi'nden ayrılarak geçen yıl kurulan Avupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı'na tam üye oldu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Çavuşoğlu, AECR'nin ilk yönetim kurulu toplantısında başkan yardımcılığına atanacağını duyurdu. Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği'nde basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, EPP'den ayrılma nedenlerini "karşı taraftan kaynaklanan güven bunalımına" bağladı.

Çavuşoğlu, EPP'nin geçen ay vefat eden Başkanı Hans Martens'in 2004 yılında bizzat Ankara'ya gelerek AK Parti'yi "ortak üye" olması için yazılı ve sözlü olarak davet ettiğini fakat Alman ve Fransız Hristiyan Demokratların itirazı nedeniyle gözlemci üye statüsüne alındıklarını hatırlattı.

İtirazlar nedeniyle Martens'in, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerine başlamasıyla AK Parti'yi ortak üyeliğe alma taahhüdünü de yerine getiremediğini belirten Çavuşoğlu, EPP ile aralarında oluşan güven bunalımı nedeniyle böyle bir karar aldıklarını dile getirdi.

Çavuşoğlu, "Yazılı ve sözlü taahhütlerinizi yerine getirmiyorsunuz. Bunlar hoş şeyler değil, güven zedeleyen şeyler. Biz bunlara karşıyız yoksa herhangi bir kızgınlığımız yok. Bir yere üye olurken güvenmeniz ve eşit üye olmanız lazım. Ülkelerdeki üye partileri kastetmiyorum ama Avrupa'daki EPP ile bir güven bunalımı yaşadık. Bunun da müsebbibi AK Parti değildir, onların bize karşı olan tutumudur" dedi.

Güven bunalımı yaşadıkları EPP ile ilişkileri bir süredir dondurduklarını ve partinin toplantılarına katılmadıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, geçen hafta gönderdikleri bir mektupla EPP üyeliğinden ayrıldıklarını ve AECR'ın bugünkü yönetim kurulu toplantısında bu yeni partiye tam üye olduklarını aktardı.

Çavuşoğlu, "AK Parti, muhafazakar demokrat bir partidir, kendisini böyle tanımlar. Aile değerleri başta olmak üzere hangi muhafazakar değerlere inandığını kamuoyuyla sürekli paylaşır. Aynı zamanda reformcu bir partidir. Son 11 yılda yaptığı reformlarla her yıl Türkiye'yi evrensel değerlere ve Avrupa'nın değerlerine daha fazla yaklaştırmıştır. Dolayısıyla yeni kurulan Avupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı'yla, bu birlikle AK Parti'nin değerleri örtüşmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Mevlüt Çavuşoğlu, AECR içindeki bazı partilerin AB karşıtı söylemlerinin hatırlatılması üzerine "Biz Türkiye olarak AB'ye tam ve eşit üye olmak istiyoruz. İngiliz muhafazakarların bu konuda daha tutucu olduğunu biliyoruz ama AECR içinde AB üyesi olan ve bunun devamından yana tavır sergileyen partiler de var. Biz EPP içindeyken de birçok siyasi partiyle her konuda hemfikir değildik. Burada da farklı görüşlerimiz olabilir ama bizim AB ile ilgili politikalarımızda kesinlikle bir sapma olmamıştır. Tam tersine bugünlerde olumlu sinyalleri görünce bu çabalarımızı daha da yoğunlaştırdık. AK Parti AECR'ye üye olarak yanlış bir sinyal vermemektedir. İngiltere Başbakanı David Cameron'ın AB üyeliğini referanduma götürme kararı o partiyi, o ülkeyi bağlar" dedi.

Çavuşoğlu, oldukça yeni bir parti olmasına rağmen AECR'nin hızla büyüdüğüne ve Avrupa Parlamentosu'nda 4'üncü büyük siyasi grup haline geldiğine dikkat çekerek, "AK Parti AECR'nin AB içinde ve Avrupa genelinde güçlenmesine katkı yapacaktır ve AK Parti'nin eşit üye olarak bulunduğu bir partinin etkinliği elbette Avrupa genelinde artacaktır" ifadesini kullandı.

Kendilerine daha önce Avrupalı Sosyal Demokratlar ve Liberaller dahil farklı partilerden üyelik teklifi geldiğini aktaran Çavuşoğlu, AK Parti'nin değerleriyle en yakın değerleri savunan bir siyasi oluşumda olmak istedikleri için Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı'nı tercih ettiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, Avrupalı Sosyal Demokratların CHP dururken neden AK Parti'ye üyelik teklifinde bulunduklarının sorulması üzerine "Avrupa'da CHP'nin tanımı sözde sosyal demokratlardır. Bunu sadece biz söylemiyoruz, Avrupa'da da söylüyorlar. Çünkü Avrupa'daki sosyal demokrat partilerin inandığı değerlerden uzak bir CHP var. Reformlar konusunda, terör sorununun çözümünde bu böyle. CHP'nin birçok konuda Avrupa'daki sosyal demokrat partilerden farklı olduğunu görüyorsunuz. CHP'nin ulusalcı ve statükocu bir parti olduğunu Avrupalılar da biliyor. Bunu son olarak Avrupa Parlamentosu'ndaki sosyal demokratların grup başkanı Hannes Svoboda'nın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı olan tutumunda gördünüz" cevabını verdi.

Kaynak: AA