Ex-ım Bank Yönetim Kurulu Başkanı Hochberg Açıklaması

Amerikan İhracat-İthalat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Fred P. Hochberg, "Asya ve Güneydoğu Asya ülkeleri düzenli ekonomiye geçiş sürecinde. Bu durum birçok ekonomik faydayı, mal ve hizmet talebini de beraberinde getiriyor" dedi.


New York'ta ABD Dışişleri Bakanlığına bağlı Yabancı Basın Merkezinde gazetecilerle bir araya gelen Ex-Im Bank Yönetim Kurulu Başkanı Hochberg, ABD Başkanı Barack Obama'nın 2014'te ABD ihracatını iki katına çıkarma hedefleri doğrultusunda açıklamalarda bulundu.

Obama yönetiminin ticari alandaki en etkili pozisyonlarından birini oluşturan Exim Bank Yönetim Kurulu Başkanı Hochberg 2014 ihracat hedefleri konusunda, "2 yıldır hedefleri tutturuyorduk. Fakat son zamanlarda ihracatımızda biraz yavaşlama oldu. Önümüzde 15-16 ay var. Belli sektörlerde hedefe istenildiği gibi ilerleniyor ve belli ülkelerde ihracat bazı alanlarda ikiye katlanıyor. Elektrik, petro kimya ürünleri, petrol, gaz, havaalanı inşaatı, uçak satışı, madencilik ve enerji gibi konular bu alanlardan bazıları'' dedi.

ABD ihracatının ticari ilişkide olduğu ülkelerde de istihdam oluşumuna katkıda bulunduğunu örneklerle anlatan Hochberg, "Asya ve Güneydoğu Asya ülkeleri düzenli ekonomiye geçiş sürecinde. Bu durum birçok ekonomik faydayı, mal ve hizmet talebini de beraberinde getiriyor'' diyerek, söz konusu coğrafyada yaşanan bu gelişmenin ABD ihracatını pozitif yönde etkileyeceğine vurgu yaptı.

ABD'de 2012 yılında 3 bin 400 farklı şirkette 255 bin ihracata dayalı istihdam artışı olduğunu ve 2008'den 2012'ye kadar, küçük işletmelerde parasal yatırım miktarının yüzde 70 artarak yıllık 3,3 milyar dolardan 6,1 milyar dolara yükseldiğini belirten Hochberg, global ölçekte orta sınıfa her yıl 200 milyon insanın katıldığını ve bu rakamın global ekonomiyi yönlendirecek büyüklükte olduğunu belirtti.

''2008'de özel sektörün global ekonominin yaşadığı sıkıntılar dolayısıyla destek alma arzusunu gördük. Ne mutlu ki, geçtiğimiz yıl özel sektör ve bankalar daha güçlü ve aktif hale geldi. Bankalarda ilerleme kaydediliyor, Exim-Bank'a veya bazı diğer bankaların garantisine ihtiyaç duymadan kredi verme olanakları gelişiyor'' sözleriyle Amerikan ekonomisi hakkında bilgiler veren Hochberg, ABD'nin iç borçlanmasında da düşüş yaşanacağını ancak kriz öncesi döneme göre bu rakamın hala yüksek seyredeceğini söyledi.

Bir soru üzerine ABD-AB arasında görüşmelerin devam ettiği Trans Atlantik Ticaret Antlaşması hakkında da değerlendirmelerde bulunan Fred P. Hochberg şunları kaydetti:

''TTIP sayesinde ABD, AB ile arasında daha az ticari bariyer olacağına, ticari malların iki taraf arasında özgür bir şekilde alınıp satılacağına inanıyor. Trans Atlantik'in bir başka avantajı ise bize satış koşulları bağlamında bir kurallar ahengi sunacak olması. ABD ile AB arasında gümrük vergisi çok yüksek değil, ancak kurallar ve lisanslar konusunda farklılıklar var. Bu farklılıkların giderilmesini sağlayacak Trans Atlantik anlaşması muazzam bir gelişme olacaktır.''

Hochberg, TTIP'in ABD ile Türkiye arasındaki ihracat-ithalat rakamlarına nasıl yansıyacağı sorusuna ise ABD'nin ticari temsilcilerinin bu pazarlık konusunda merkez konumunda olduğunu, henüz Türkiye'nin bu pazarlığın neresinde olduğu netleşmediği için bu noktada net bir şeyden bahsetmenin mümkün gözükmediğini söylemekle yetindi.

Kaynak: AA