'Hayalet Ağ' Deniz Canlılarını Tehdit Ediyor

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinin, balıkçılar tarafından geride bırakıldığı için deniz canlılarına zarar veren av malzemeleri ile ilgili çalışma başlattığı bildirildi.


ÇÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Doğu Akdeniz'de avlanan balıkçıların, av sonrası denizde bıraktığı için "hayalet ağ" olarak adlandırılan ağların, deniz canlılarının yaşamını tehdit etmesi nedeniyle çalışma başlatıldı.

Denizaltında yaşayan canlılarının bir çoğunun yok olmasına neden olan bu ağların veya av malzemelerinin dikkatli kullanılması, denizde bulunanların ise toplanmasıyla ilgili düzenlenen toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Mavi Kilikya Derneği, Doğa Araştırmaları Derneği, Adana Sualtı ve Doğa Sporları Eğitim Merkezi'nin temsilcileri katıldı.

ÇÜ'de yapılan toplantıda, ''hayalet ağ'' ile yapılması gereken idari, akademik ve pratik uygulamalar bilimsel veriler doğrultusunda ele alındı. ÇÜ Su ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Enver Özyurt da katılımcılara konuyla ilgili sunum yaptı.

Son dönemde gelişen malzeme teknolojisine paralel olarak, av araçlarının su altında parçalanmadan dayanma sürelerinin önemli düzeyde artış gösterdiğine dikkati çeken Doç. Dr. Özyurt, ''Bu durum, hedef olan ve hedef olmayan balık ve kabuklu türlerinin, fok ve kaplumbağaların, su kuşlarının ölümüne neden oluyor. Bunlar çürüme esasında deniz fauna ve florasını da etkileyerek bentik çevreye fiziksel olarak zarar veriyor'' ifadelerini kullandı.

Özyurt, TÜBİTAK'ın desteğiyle ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi tarafından kayıp av araçlarının miktarının belirlenmesi için İskenderun Körfezi'nde yapılan çalışmada elde edilen verilerin, sorunun boyutunu ortaya koyması açısından büyük önem taşıdığını ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2014 yılı itibariyle kritik olarak belirlenen pilot bölgelerde kayıp av araçlarını temizlemeye başlayacağı da kaydetti.

Kaynak: AA