Yalova'da 'Dünyada ve Türkiye'de Sosyal Medya Gerçeği Semineri'
Basın Yayın ve Enformasyon Bursa İl Müdürü Kadir Akarkaya, "Sosyal medya, geleneksel medyanın hem rakibi hem de temsilcisi durumuna geldi. Bu yeni medya düzeninde çift taraflı etkileşimden de söz etmek zorundayız" dedi.
Akarkaya, Yalova Gazeteciler Cemiyetinin desteğiyle Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde düzenledikleri "Dünyada ve Türkiye'de Sosyal Medya Gerçeği" konulu seminerde yaptığı konuşmada, 1990 yıllarının ortalarından itibaren internetin yaygınlaşmasıyla geleneksel medyanın bazı işlevlerini yitirmeye başladığını bildirdi.
Geleneksel medyanın, neyin gazetelere ya da televizyonda işleneceğine karar verdiğini ve bundan güç aldığını ifade eden Akarkaya, şöyle konuştu:
"Demokrasilerde medya tarafından neyin verildiği kadar neyin verilmediği de çok önemli. Ne var ki internetin sağladığı imkanlar, geleneksel medyanın bu çok önemli görevini zayıflatmaya ve yıpratmaya başlamıştır. Son dönemlerde web sayfaları, haber portalları, sosyal medya gibi unsurlar artık hayatımızın bir parçası ve haber kaynağı haline gelmiştir. Türkiye, Facebook ve Twitter kullanımında dünyada ön sıralardadır. Sosyal medya, geleneksel medyanın hem rakibi hem de temsilcisi durumuna geldi. Bu yeni medya düzeninde çift taraflı etkileşimden de söz etmek zorundayız. Örneğin, gördüğümüz, okuduğumuz habere anında yorum yapabiliyoruz."
- Türkiye'de n çok atılan tweetler, "Günaydın" ve "Hayırlı cumalar"
Sosyal Medya Uzmanı Mustafa Bulek ise bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmada sosyal medyanın çok önemli bir rol üstlendiğini anlattı.
Bilgiye ulaşmanın çok kolaylaştığını vurgulayan Bulek, şunları kaydetti:
"Van'daki depremden Amerika'daki kişi dakikalar içinde haberdar oluyor, Taksim'deki bir ağaçtan Tayvan'daki kişinin anında haberi oluyor. Sosyal medyadaki içerik, insanlar tarafından oluşturuluyor. Facebookun 2010 yılında 450 milyon kullanıcısı vardı. Şimdi 1 milyar 160 milyon kullanıcıyı aşmış görünüyor. Bunların 751 milyonu her gün aktif. Mobil oranı yüzde 50'nin üzerinde. 2013 yılı verilerine göre, 36 milyon kullanıcı ile Türkiye dünyada 6'ncı, Avrupa'da ilk sırada. Kasım ayında 500 milyonu aşan kullanıcı ve günde atılan tweet 400 milyon. Korkunç bir rakam. Türkiye'deki kullanıcı sayısı 9 milyon 6 bini aşmış durumda. Geçtiğimiz yıl bu sayı 7 milyon 200 bin olarak hesaplanmıştı. 6,3 milyon kullanıcı aktif. Yani son 30 günde en az bir tweet atmış. Türkiye'de her gün 8 milyon kez tweet atılıyor ve bu geçen yıla göre yüz 470 artış demek. Saniyede 92 tweet atılıyor. En çok cuma günleri atılıyor. 'Günaydın' tweetinden sonra en çok 'Hayırlı cumalar' tweeti atılıyor."
Seminere, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Polat ile yerel basın temsilcileri katıldı.