Bahçelievler'de Suriyeli Çocuklar İçin İlkokul Açıldı

İstanbul'daki Suriyeli çocuklar için Bahçelievler Belediyesi Abdurrahim Karakoç Kültür Merkezi Ek Binası'nda oluşturulan "Suriyeliler Gözbebekleri İlkokulu", törenle açıldı.


Açılışa, Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, Gözbebekleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Mazi, Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürü Basri Özbay ve Suriye Eğitim Komisyonu Başkanı Naiem Moufti katıldı.

Törende konuşan Suriye Eğitim Komisyonu Başkanı Moufti, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Türk halkına ve yetkililere teşekkür ederek, "Suriyeliler burada mülteci olarak değil misafir olarak ağırlanıyor. Türkiye'nin hakkını hiçbir şekilde ödeyemeyiz. Bu okulun yapımına destek veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Başkan Develioğlu da Suriye'de yaşanan olumsuz şartlardan dolayı Türkiye'de misafir edilen Suriyelilerin çok zor bir zaman diliminden geçtiğini belirterek, "İnşallah tez zamanda ülkelerindeki normal yaşamlarına dönerler. Suriyeli çocuklarımızın eğitimlerinin yarım kalmaması adına burayı okul olması için tahsis ettik" diye konuştu.

Gözbebekleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mazi ise Suriyeli çocuklar için Mardin ve Şanlıurfa'da iki ve Hatay'da bir okul açtıklarını söyledi.

Bahçelievler Belediyesince tahsis edilen binayı Suriyeliler için eğitime açtıklarını dile getiren Mazi, "Suriyeli öğretmenlerden oluşan kadrosuyla Suriye müfredatına göre öğrencilere 1. sınıftan 9. sınıfa kadar eğitim verilecek. Biz dernek olarak sadece okulun düzenini Milli Eğitim Bakanlığının gözetiminde gerçekleştireceğiz. İstanbul'da 75 bin civarında Suriyeli var. Bazı ilçelerde Suriyeli çocuklar için okul açıldığını biliyoruz ancak yeterli değil. Yüzde 60'ı okuyamıyor" ifadelerini kullandı.

Mazi, öğretmenlerin maaşlarını da derneğin ödeyeceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından kurdele kesimi yapıldı. Okulu gezerek yetkililerden bilgi alan Başkan Develioğlu ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Özbay, öğrencilere okul çantası dağıttı.

Suriyeliler Gözbebekleri İlkokulu, 24'er kişilik 7 sınıftan oluşuyor. Sabah ve öğlen olmak üzere iki grupta eğitim verecek ilkokulda 30 Suriyeli öğretmen ve 10 yardımcı personel görev yapacak.

Kaynak: AA