Karamayınlarını İzleme Örgütünün Türkiye Raporu

Diyarbakır'da Karamayınlarının Yasaklanması Uluslararası Kampanyasının son yıllık raporu olan Karamayınlarını İzleme Örgütü 2013 Dünya ve Türkiye raporu çesitli sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla açıklandı.


Sümerpark Engelli Şube Müdürlüğü toplantı salonunda, aralarında Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, Diyarbakır Tabip Odası, Mazlum-Der Diyarbakır Şubesi, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı,Diyarbakır Engelliler Platformu, Kent Konseyi Engelliler Meclisi ve Diyarbakır Barosunun da yer aldığı sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda Karamayınlarını İzleme Örgütü 2013 Dünya ve Türkiye raporu açıklayan avukat Sedat Yurttaş, Türkiye'nin Mayın Yasağı Antlaşması'nda 10 yılı geride bıraktığını, mayın temizliği için 8 yıllık ek süre istediğini belirtti.

Yurttaş, geçen yıl gerçekleştirilen en yüksek miktardaki mayın temizliğinin Afganistan, Kamboçya, Hırvatistan ve Srilanka'da yapıldığını kaydederek, Kongo Cumhuriyeti, Danimarka, Gambiya, Ürdün ve Uganda'da da mayın temizliğinin tamamlandığını bildirdi.

Dünyada 1999 yılından bu yana 24 ülkede mayın temizliğinin tamamlandığını kaydeden Yurttaş, mayın temizliğine ilişkin yükümlülüklerini büyük ölçüde yerine getirdiğini açıklayan 35 taraf devletten 29'unun en az bir kez süre uzatım talebinde bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, taraf devletler arasında en fazla anti personel mayın bulunduran ikinci ülke olduğunu ifade eden Yurttaş, şöyle dedi:

"Geçen yıl sunulan raporda Türkiye, hali hazırda 15 bin 41 mayına sahip olduğunu bildirmiştir. Türkiye'de toprağa döşeli mayın 1 milyon 3 bin 943, temizlenen mayın da 11 bin 711'dir. Temizlenen toplam mayının yalnızca yüzde 1'idir. 2004 yılından bu yana yapılan mayın temizliğinin maliyeti 54 milyon 791 bin 747 liradır. Tek bir mayının temizlik maliyeti 4 bin 678 liradır. Türkiye 2004 yılında sözleşmeye taraf olduğundan bu yana karamayınları nedeniyle ölüm ya da yaralanmalar azalmadı. Dünyada her üç günde bir, 1 kişi ya yaşamını yitirdi ya da yaralandı. Mayınlı arazilerin toplamı 214 milyon 732 bin 307 metrekaredir. Temizlenen arazi, toplam mayınlı arazinin binde 5'idir. Kaygılıyız. Türkiye'nin 8 yıllık uzatma talebi, bir tahmin. Ve yeniden düzenlenmeye açık."

Yurttaş, geçen yıl Türkiye'de mayın nedeniyle 69 yeni vaka tespit edildiğini kaydederek, mayından hayatta kalan insanlar ile onların ihtiyaçlarına ilişkin veri toplayacak herhangi bir sistemin bulunmadığını savundu.

Kaynak: AA