Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bu yılın 10 ayda 52 bin 918 ton kaçak akaryakıt ele geçirildiğini bildirdi.


Yazıcı, Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği üyeleriyle bir araya gelerek akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele alanında yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Bu alanda çeşitli kurum ve kuruluşlarca gerçekleştirilen faaliyetler neticesinde ilgili bakanlık ve kurumların katılımı ile akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele faaliyetlerinin gözden geçirildiğin alınması gereken önlemleri içeren bir eylem planı hazırlandığını anlatan Yazıcı, bu çerçevede akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelenin daha etkin bir hale geldiğini, bu alandaki cezaların ve caydırıcılığın artırıldığını söyledi.

Yazıcı, eylem planının hedefinin, rekabetçi, şeffaf, kayıtlı bir sektör oluşturmaya dayandığını vurguladı.

Akaryakıt harici petrol ürünleri ithal eden kişi ya da kuruluşların mutlaka EPDK'nın izninin alması gerektiğini, daha sonra bu iznin ortadan kaldırıldığını anlatan Yazıcı, bu iznin kaldırılmasıyla bu alandaki ithalatın büyük ölçüde arttığını ifade etti.

Yazıcı, bu nedenle bu uygunluk yazısının tekrar gündeme geldiğini ve EPDK'nın yeniden bu izinleri vermeye başlayacağını belirtti.

Akaryakıt kaçakçılarının kamuoyuna açıklanmasıyla ilgili yeni bir düzenleme getirdiklerini dile getiren Yazıcı, bunun henüz uygulaması olmadığını, olmasını da temenni etmediklerini kaydetti.

Yazıcı, yapılan yasal düzenlemelerden sonra akaryakıt kaçakçılığına karıştığı tespit edilen yaklaşık 150 tesisin mühürlendiğini ve EPDK tarafından faaliyetten men edildiğini bildirdi.

Kapasite raporu alan firmaların denetlenmesi kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca ocak-mart 2013 döneminde 38 firmada denetim yapıldığı bilgisini veren Yazıcı, 3 firma hakkında yasal işlem başlatıldığını belirtti.

Yazıcı, kapasite raporlarında belirtilen miktardan daha fazla akaryakıt temin ettiği belirlenen 60 firma hakkında inceleme yapılması için Maliye Bakanlığının bilgilendirildiğini söyledi.

Yazıcı, müşterek denetimlerin de artırıldığını, 16 Temmuz 2012'den başlayarak 197 LPG dolum veya depolama tesisinde bulunan 915 tankta yapılan denetimlerde belirlenen usulsüzlüklere ilişkin soruşturmaların devam ettiğini kaydetti.

Akaryakıt ve madeni yağ firmalarının denetim programına alındığını anlatan Yazıcı, bakanlık denetim elemanlarınca geçen yıl 25 firmanın sonradan kontrole tabi tutulduğunu aktardı.

Bakan Yazıcı, akaryakıt antrepolarının denetlenmesi kapsamında 72 antrepo ve bunlara ait 630 tankın tamamının bakanlıkça denetlendiğini söyledi.

- Kaçakçılıkla mücadelede "özel ekip" dönemi

Yazıcı, 2011, 2012 ve 2013'te toplam 2 bin 702 gümrük ve muhafaza memurunun göreve başladığını belirtti.

Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede "özel ekip" kurulması öngörüldüğünü ancak yaklaşık 1 yıldır bunun gerçekleştirilemediğini dile getiren Yazıcı, şöyle konuştu:

"Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadeleyi daha güçlü hale getirmek amacıyla Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü koordinesinde, emniyet, jandarma, sahil güvenlik, gerekmesi halinde diğer mücadeleci kurumlardan da eleman alınması suretiyle 'özel timler, 'özel birlikler' kurulması öngörülmüştü. Bu konuda özellikle İçişleri Bakanlığında oluşan yorum farkıyla bunu oluşturamamıştık. Onu da çözdük. Sanırım önümüzdeki günlerde bu ekipleri faaliyete geçireceğiz. Belki bunlara ekipler vereceğiz. Bunlar programları kendileri belirleyerek, örneğin ucuz yakıt verdiğini söyleyen bir bayiye gidip sorgulama yapacak. Usulsüzlük durumunda buna uygun kararlarla gerekli müdahaleyi yapacaklar."

- Akaryakıt ithalatındaki ÖTV düzenlemesi

Akaryakıt ithal eden firmalara global teminat kapsamında bu yetkinin verildiğini anımsatan Yıldız, firmaların 1 yıl içerisinde yapacakları ithalatın vergisinin teminatı olarak toptan bir teminat verdiklerini, ürünü tüketiciye sattıklarında ÖTV'yi ödediklerine ilişkin belgeyi gümrüğe getirdiğinde teminatın çözüldüğünü söyledi.

Son zamanlarda bu alanda sorun olduğunu gördüklerini ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:

"Bunu takip etmekte Maliye'nin herhalde bir müşkülat içerisinde olduğu anlaşıldı. Gümrük uygulamasından kaynaklanan bir sorun değil, ÖTV'nin tahsil edilip edilmediği noktasında bir sorun var. Gümrük ithalat işlemini tamamlamış, tamamlarken alması gerekli gümrük vergisini, KDV'yi almış Maliye'ye yatırmış ama tüketim aşamasında anlaşıldı ki bazı firmaların ÖTV'ye bağlı teminatlarında uzun süre bu teminatlara ilişkin hareketlilik yok. Bu alan dikkati çekti. Bunu bana intikal ettirdiler, Maliye'deki arkadaşlarla da görüşüldü. Hemen bir çırpıda oturduk, spekülasyona da yol açmadan bu uygulamayı kaldırdık. Bu uygulama ithalatçıya, ticaret erbabına kolaylık sağlamak amacıyla getiriliyor. Bu uygulamayı ortadan kaldırdık, geçen hafta yönetmelik değişikliği yayımlandı. Artık kim akaryakıt ürünü ithal ederse, ne kadar etmişse gümrük vergisini, KDV'sini ödeyecek, ÖTV'sinin teminatını da oradan ödeyecek, her parti için teminat ödeyecek. Tüketiciye arz edip ÖTV çözümüne ilişkin yazıyı getirince teminatını alacak."

Yazıcı'nın denetim sonuçlarına ilişkin verdiği bilgilere göre, kolluk güçleri, bu yılın 10 ayında 52 bin 918 ton kaçak akaryakıt ele geçirdi ve geçen yılki toplam kaçak akaryakıt yakalamasına 10 ay itibariyle ulaşıldı.

Kaynak: AA