Terörden Sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde Turizm
Malatya Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Levent İskenderoğlu'nun "Terörden Sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ve Turizm" isimli makalesi, Fransa merkezli, uluslararası hakemli ve indeksli bir sosyal bilimler dergisinde yayımlandı.
İskenderoğlu, The Journal of Academic Social Science Studies isimli derginin ekim sayısında yayımlanan makalesinde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin turizm potansiyelini ve çözüm sürecinin ardından buraların bu noktada nasıl gelişim göstereceğini anlatıyor. Türkiye'nin uzun yıllar Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin bu potansiyelini kullanamadığını ve bu nedenle buralarda sektörün hak ettiği düzeye ulaşamadığını kaydeden İskenderoğlu, bunun en önemli nedeninin bölgede uzun yıllar devam eden terör sorunu olduğunu belirtti.
Bu konuda siyasal, ekonomik, kültürel ve sosyal politikalara paralel bütüncül turizm politikalarına ihtiyaç olduğuna dikkat çeken İskenderoğlu, "Terör sorununun çözümü için son zamanlarda ciddi adımlar atılmaya başlanmış ve bunlar huzurlu bir coğrafya için büyük umutlar doğurmuştur" ifadesini kullandı.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü verilerine işaret eden İskenderoğlu, 2012 rakamlarına göre dünya genelinde turizm gelirlerinin yüzde 4 artarak 1 trilyon 75 milyar doları bulduğunu, Türkiye'nin buradan hak ettiği payı henüz alamadığını belirtti.
İskenderoğlu, çözüm sürecinin şimdiye kadar yaşanan bütün olumsuzlukların nihayete ereceğini düşündürdüğünü kaydetti.
Terörden sonra bölgelerin kalkınmasında en büyük ve önemli rollerden birini turizmin oynayacağına vurgu yapan İskenderoğlu, "Bölgede farkındalıkların arttırılması, kamu, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları arasında gerekli koordinasyonun oluşturulması, özellikle halka turizm için gerekli eğitimlerin verilmesi ve sürece katılmalarının sağlanması gerekmektedir" ifadesini kullandı.
- Ülkeye gelen turistin yüzde 2,5'i uğruyor
Bu iki bölgenin binlerce yıllık birimiyle kültür turizminin, eşsiz doğası ile doğa turizminin, her dinden yüzlerce mekanla inanç turizminin merkezi haline gelebilecek bir coğrafya olduğunu belirten İskenderoğlu, buna karşılık şimdiye kadar bölgeye ülkeye gelen turistin yüzde 2,5'inin uğradığını, bunların da sadece yüzde 1,3'ünün gecelediğini kaydetti.
Buralardaki önemli turizm merkezlerine dikkat çeken İskenderoğlu, ezana karışan çan sesleri arasında yükselen bir medeniyet coğrafyası olan bu yörelerin bir arada yaşamanın ortak koşullarını binlerce yıl öncesinde inşa etmiş insan topluluklarının ve hoşgörünün diyarı olduğuna vurgu yaptı. İskenderoğlu, böyle büyük bir medeniyet zeminin üzerine yeniden inşa edilmesi gerekenin de yine barış, huzur ve hoşgörü olduğunu kaydetti.
- Güneydoğu Anadolu Kültürel Miras ve Turizm Kalkınma Birliği
Kültür ve Turizm Bakanlığının Türkiye Turizm Stratejisi 2023 raporuna işaret eden İskenderoğlu, bu çerçevede bölgede atılmış birkaç önemli adımın şimdiye kadar başarılı olamadığını belirtti.
Bunlardan biri olan Güneydoğu Anadolu Kültürel Miras ve Turizm Kalkınma Birliğinin fesh edilmek durumunda kaldığını kaydeden İskenderoğlu, birliğin yeniden kurulması gerektiğini ifade etti.
İskenderoğlu, 2023 yılında Türkiye'ye 63 milyon turistin gelmesinin hedeflendiğini belirterek, "Bu kapsamda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin öncelikli ele alınması, turizm alt yapılarının hızla geliştirilmesi, doğru ve kapsamlı projelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
İskenderoğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki illerin profesyonel anlamda tanıtım ve imaj çalışmaları için rehberliğe ihtiyacı olduğunu ifade ederek, imaj ve lansman projeleri için uzman ekipler oluşturulması gerektiğini, gelişmişlik farkının azaltılması için bu iki bölgede etkin turizm politikalarının ve pazarlama stratejilerinin geliştirilmesinin elzem olduğunu kaydetti.