Cenevre-2 Konferansı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Cenevre-2 Konferansı müzakerelerinde, Suriye'de karşılıklı rızaya dayalı, ordu ve güvenlik güçlerinin idaresini de içine alan tam yetkili geçiş hükümeti kurulmasının ana hedefleri olduğunu söyledi.


Ban, Cenevre-2 Konferansı'nın tarihinin belirlenmesi dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye hükümeti ile muhaliflerin savaş meydanlarında değil müzakere masasında buluşacak olmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

"Bu bir umut misyonudur" diyen Genel Sekreter Ban, "Cenevre Konferansı, Suriye halkının özgürlük, onur ve meşru taleplerini karşılayacak barışçıl geçiş süreci için tek araçtır. Hedefimiz 30 Haziran 2012'de kabul edilen Cenevre Bildirisi'nin tam uygulanmasıdır. Bu bildiride yer alan, karşılıklı rızaya dayalı, ordu ve güvenlik güçlerinin idaresi de dahil olmak üzere tam yetkili geçiş hükümeti kurulması açık hedefimizdir" dedi.

Suriye'deki iç savaşın neden olduğu yıkımlara da vurgu yapan Ban, 100 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, neredeyse 9 milyon kişinin evlerini terketmek zorunda kaldığını, sayısı belirsiz insanın kaybolduğunu, korkunç insan hakları ihlallerinin işlendiğini ifade etti.

- "Fırsatın kaçırılması affedilemez"

Tüm taraflardan yapıcı müzakereler için destek vermelerini isteyen Ban, "Hep beraber liderlik sergilemeliyiz. Konferansa halen 8 hafta olsa da tüm taraflar Cenevre Konferansı'nın başarılı olması, şiddetin durması, insani yardım girişinin sağlanması, tutukluların salıverilmesi ve ülke içinde ve dışında evlerinden edilenlerin dönmesi için adım atmaya başlamalılar" diye konuştu.

Suriye'deki savaşın dünya barış ve güvenliği için halen en büyük tehdit olduğunu ifade eden Ban, "Yıkımlar ve acılara son verme fırsatının değerlendirilmemesi affedilmez olacaktır" ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, gazetecilerin, konferansa katılacak taraflar ve ülkelere ilişkin sorularına ise cevap vermedi.

Kaynak: AA