'Terörün Ülke Ekonomisine Tahmini Maliyeti'
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiye eğer terör nedeniyle böyle bir kayıpla karşı karşıya kalmasaydı bugün Türkiye'nin Gayrı Safi Milli Hasılası 903.3 milyar dolar olacaktı. Yani Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir 12 bin 85 dolara çıkacaktı" dedi.
Kurtulmuş, terörün ülke ekonomisine tahmini maliyetine ilişkin AA'nın sorularını yanıtladı. Raporun, uzmanlar tarafından 5 aylık bir çalışmanın sonucunda şekillendiğine dikkati çeken Kurtulmuş, "Bütün verileri çok titiz bir şekilde toparladık. Burada her şeyi tek tek bütün detayıyla hesaplama imkanımız yok. Ama buna rağmen Türkiye'de olmayan, hatta dünya literatüründe de olmayan son derece değerli ve kapsamlı bir çalışma ortaya çıktı" diye konuştu.
Bu tür çalışmalarda belirli faraziyelerle yola çıkıldığını kaydeden Kurtulmuş, şunları söyledi:
"Türkiye, 28 yıl boyunca yüzde 4,07 büyümüş, her yıl. Eğer terör olmasaydı, biz terörün pik yaptığı yıllarda Türkiye'nin gelişmesi nasıl geriye gittiğini, bu hesapları da bunların arasındaki istatistik bağlantıları, korelasyonları da kurarak şöyle bir varsayımla hareket ettik: Türkiye her yıl sadece yüzde 0,5 daha büyümüş olsaydı, yani yüzde 4,07 değil de yüzde 4,57 büyümüş olsaydı Türkiye'nin bu 28 yıl içerisinde 2 trilyon 345 milyar lira ilave bir kazancı olacaktı. Peki bu ne demek? Neye tekabül ediyor? Bu şu demek; Türkiye, eğer terör nedeniyle böyle bir kayıpla karşı karşıya kalmasaydı bugün Türkiye'nin GSMH'si 903.3 milyar dolar olacaktı. Yani Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir, 12 bin 85 dolara çıkacaktı."
-Türkiye, gelişmiş ülkeler seviyesinde olacaktı
Kurtulmuş, "Türkiye, şu anda dünya ekonomisinde 17. büyüklükte olan bir ülke. Türkiye iki sıra daha yukarı çıkacak, 15. büyüklükte olan ülke haline gelecek ve Türkiye gelişmiş ülkeler seviyesine adım atacaktı. Birinci en çarpıcı sonuç olarak karşımıza bu çıkıyor" dedi.
Türkiye'nin, teröre harcadığı maddi kaybın karşılığının 28 yıl içerisinde, bir yılı kaybetmek olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Sanki Türkiye'nin bir yılı hiç yaşanmamış manasına geliyor. Türkiye, o bir yıl içerisinde 75 milyon hiç üretmemiş, Türkiye yokmuş manasına geliyor. 28 yılımızın bir yılını bütünü ile silmişiz, tarihten silmişiz. Bu sonuç ortaya çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Kurtulmuş, Türkiye'nin böyle bir maliyetle karşı karşıya kalmamış olması durumunda Türkiye'nin 20 yıllık bütün enerji ithalatını karşılanabileceğine dikkati çekerek, "Ayrıca çok öne çıkan projelerimiz var. Diyoruz ki, asrın projesi Marmaray. Marmaray ile övünüyoruz. Marmaray'ın tahmini maliyetlerini alıyoruz ve bununla 28 yıllık kaybımızı kıyasladığımız zaman 428 tane Marmaray projesini yapmak mümkündü. Çok özendiğimiz alanlardan birisine, Göktürk uzay aracımızı daha yeni gönderdik. Maalesef uzay çalışmalarında Türkiye son derece geri vaziyette. 1972 yılından itibaren NASA'nı yapmış olduğu bütün harcamaları toparladık. Bunun içinde araştırma geliştirme harcamaları, diğer uzay çalışmaları... Hepsini katarak söylüyorum; Türkiye terör dolayısıyla eğer böyle bir kaybın içinde olmasaydı 12 tane NASA projesini gerçekleştirebilme ihtimali vardı" diye konuştu.
-38 tane GAP projesi bitirilebilirdi
Türkiye'nin Cumhuriyet tarihi boyunca en çok övündüğü yatırımlardan birisinin GAP projesi olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Barajları ile sulama kanalları ile vesaire. Bütün bunların yıllar içindeki toplam maliyetleri bugün değere getirerek hesaplamamızı yaptık. Eğer terör olmasaydı Türkiye 38 tane GAP projesini bitirebilirdi. Bu buna tekabül ediyor. Böyle bir çok çarpıcı hesaplamalar var. Bunlardan bir tanesi de eğer Türkiye bu maliyetle karşılaşmasaydı, Türkiye bugün bu maliyetin karşılığında her aileye bir araba, her aileye bir ev alması mümkün olabilirdi. Dolayısıyla bu hakikaten fevkalade büyük bir kayıptır. Bunlar da, bu hesaplamalarımızda minimum hesaplamalardır. Yani bunun inan ki, fazlası var, azı yoktur. Elimizdeki verilerle son derece titiz, son derece akademik bir dikkat içerisinde bunlar hesaplanmıştır.
Buradan kastımız şu: Türkiye, terörün çok büyük bir maliyetine katlandı. Şimdi istiyoruz ki, artık barış süreci ile birlikte, çözüm süreci ile birlikte, demokratikleşme adımlarının ileriye gitmesi ile birlikte Türkiye barış ekonomisinin getirdiği nimetlerden istifade etsin. Dağlarını, ovaların, turizm imkanlarını, yeraltı yer üstü kaynaklarını, enerji imkanlarını, genç işgücünün kabiliyetlerini, potansiyellerini, neredeyse bütünüyle yitirmiş olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde büyük bir canlanma olsun."
-Devlette zihniyet değişimi
Kurtulmuş, Türkiye'nin bu yıllar içerisinde doğrudan yabancı yatırımlarda az bir gelişme gösterdiğini ve bunda terörün çok büyük katkısı olduğunun altını çizerek, eğer bu ortam kalkar ve Türkiye'de barış ortamının bütünüyle sağlanması durumunda bir çok yerli ve yabancı yatırımcının Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yatırım için geleceğine işaret etti. Çözüm sürecinin başlangıcı ile hareketlenmenin başladığını ve hatta sadece bölgeye değil, İç Anadolu, Batı Anadolu ve diğer bölgelere de yatırımların geldiğinin görüldüğünü ifade eden Kurtulmuş, "Biz bu çalışmamızla çok doğru bir istikamette ilerleyen, Türkiye'de devletin zihniyet değişimini ortaya koyan, ceberrut devletten kerim devlet anlayışına doğru giden, vatandaşlarının farklılıklarını zenginlik olarak kabul eden, devlet zihnindeki değişime, devlet aklındaki değişime katkı olması bakımından bu projeyi ortaya koyduk. Türkiye'ye çözüm sürecinde, ayağımıza çelme takmak, baltalamak, provokasyon yapmak isteyenler olabilir. Ama içeride ve dışarıda kim ne isterse istesin, halkımızın bütün ile birlikte siyasi irade bunu ortaya koyuyor ve Türkiye inşallah çözüm istikametinde ilerleyecektir" değerlendirmesini yaptı.
Çözüm süreci geliştikçe ve Türkiye'nin demokratikleşmesi arttıkça geçmişte iktisadi olarak yaşanılan büyük, ağır yüklerin bir kenara bırakılacağını ifade eden Kurtulmuş, bunun yerine Türkiye'nin kendi imkanlarından daha iyi istifade edeceğini ve çalışmanın çözüm sürecine çok önemli bir psikolojik katkıyı da sunacağını belirtti.
-Bölgesel adaletsizliğin ortadan kaldırılması
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye ekonomisinin çok büyük mesafeler aldığını ancak şu anda ekonominin en önemli sıkıntılarından birisinin gelir dağılımındaki bölgesel adaletsizlik olduğuna dikkati çekerek, "Bölgesel adaletsizliğin ortadan kaldırılabilmesini en önemli motive edecek unsuru da önce bu terörün sona ermesidir. Yatırım ikliminin, Türkiye'de esenlik, güven, istikrar ikliminin ortaya konmasıdır. Bu ortaya kondukça, Türkiye'nin gelişmesinden çok az pay alan doğudaki 50 ilimizin bu süreçten ciddi şekilde istifade edeceğini görüyoruz. Şimdiden görüyoruz. Bir çok yerde yatırımların ve yatırım için teşebbüslerin başladığını görüyoruz" dedi.
Kurtulmuş, Türkiye'nin 3-5 yıl içerisinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde çok ciddi ve önemli kalkınma hamlelerinin olacağına herkesin şahit olacağını da kaydetti.
Terör olmasaydı neler olurdu?
-Her yıl için sadece yüzde 0,25 büyüme artışı olsaydı 2012 değeri ile 596 milyar dolarlık, yüzde 0,50 oranında daha fazla büyüseydi 2012 değeri ile 1 trilyon 200 milyarlık ek bir büyüme elde edilecekti.
- Terör olmasaydı savunma ve faiz giderlerinden tasarruf 2012 rakamlarına göre 187 milyar doları bulacaktı.
-28 yıl terör sorunu yaşanmasaydı ülkenin borçlanma maliyeti her yıl için yüzde 10 daha az olacağı varsayımından hareketle katlanılan ilave maliyetin bugünkü değeri 84 milyar dolar'dır.
-Türkiye'nin turizm gelirleri her yıl yüzde 10 daha fazla olsaydı 31 milyar 300 milyon dolar, yüzde 20 daha fazla olsaydı 62 milyar 600 milyon dolar ek gelir elde edilecekti.
-Her yıl yüzde 10 fazla doğrudan yabancı yatırımcı gelseydi 13 milyar 700 milyon dolar, yüzde 20 fazla yatırımcı gelmesi durumunda ise 27 milyar 400 milyon dolarlık ek yatırım elde edilecekti.
- Terör, Türkiye'de 30 yılda 11 milyar 700 milyon dolarlık istihdam kaybı oluşturdu.
-Haziran 2013 itibariyle komisyonlarca olumlu sonuçlandırılan ve sulhname imzalayan vatandaşlara, toplam 1 milyar 600 milyon dolar ödendi.