(özel Haber) Antalya'nın Havası Temiz Değil
Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, "Hiç kimse Antalya’da havanın temiz olduğunu söyleyemez" dedi.
Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, yaklaşık 8 senedir hava kirliliğiyle mücadele ettiklerini ancak bir yol katedemediklerini belirterek, "Biz yaklaşık olarak 7-8 yıldır hava kirliliğiyle ciddi anlamda mücadele ediyoruz. Yıl 2013 oldu. O kadar mücadelemizin sonucuna bakıyoruz. Bir yol katettik mi? Hayır. Nokta kadar ileri gittiğimizi düşünmüyorum" dedi.
Barut, hava kirliliğinin nedenlerini ise şöyle sıraladı:
"Araç kullanımının artması. Çünkü araçların çıkarmış olduğu egzoz gazları ciddi anlamda hava kirliliğine neden oluyor. İkincisi, 10 numara yağ kullanımlarının denetimlerinin sıkı yapılması gerekiyor. Üçüncüsü Antalya’da kışın ısınma aracı, özellikle Kepez bölgesi ve seralarda ciddi bir kömür kullanılması. Vatandaşlarımızın, Mali Çevre Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda kömür kullanma zorunluluğu var. Yılda bir kere Mali Çevre Kurulu, Antalya il sınırına girecek kömürün kalitesine karar veren kurumdur. Şimdi 2008 yılında bir iyileştirme yaptılar. Kömürün kalitesini 5 bin 500 kilokaloriyken birim ısıl değeri 6 bin 500 kilokaloriye aldılar. Fakat 2009 da dahil, bu yıl da dahil olmak kaydıyla hep aynı 5 bin 500 kilokalorilik kömür kararı alınıyor."
“KÖMÜR ANTALYA'YI KİRLETİYOR”
Antalya’da hiç kimsenin havanın temiz olduğunu söyleyemeyeceğini belirten Barut, "Antalya’da hiç kimse ama hiç kimse 'Kışın hava temizdir' diyemez. Bugün yeni gelen Valimiz Sebahattin Öztürk, burada kışı belki yeni yaşayacak ama Antalya’daki hava kirliliğini bizden ve yanındaki danışmanlardan aldığı bilgiler doğrultusunda kabul etmiş. Raporlarımızda Antalya kömür için kirleniyorsa ki bizim yaptığımız iki panel var. Bunlardan bir tanesi de geçen senedir. Kömür ciddi anlamda Antalya’yı kirletiyor. Bunun çözümü kömür kullanmayalım. Doğal gazı yaygınlaştıralım, elektrik kullanımına yönlendirelim. İhtiyacı olan ailelere kömür dağıtılıyorsa, böyle bir şey de olacaksa, kömür vermeyelim. Hane başına muhtarlar tespit etsin, ayda 50 lira, 100 lira elektrik yardımı yapılsın. Valimiz de bu kararı hazırlayıp Bakanlar Kurulu'na göndereceğini söyledi" diye konuştu.
Antalya’nın farklı bir coğrafik bölge olduğunu vurgulayan Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, şunları söyledi:
"Antalya çok farklı bir bölge coğrafi olarak. İnversiyon denen bir olay vardır. Kışın hava kirliliğinin nedeni, Antalya’da belli bir noktaya kadar hava yükseliyor. Onun üstünden sonra inversiyon oluşuyor. Yani daha yukarı çıkamıyor kirli hava. Rüzgar olmadığı zaman belli bir noktaya çıktıktan sonra hava yere doğru basmaya başlıyor. Ciddi bir hava kirliliği oluşmaya başlıyor. Bunu önlemek, her birey olarak bizim görevimiz. Hem yaşadığımız günlük yaşamda dikkat etmemiz gerekiyor hem de bizim gibi meslek odaları ve sivil toplu kuruluşları olarak bunları ilgililere anlatmak zorundayız. Bunları anlatmaya çalışıyoruz ama ilk defa Vali Öztürk, elektrikle ilgili konuyu Bakanlar Kurulu'na sunacağını dile getirdi. İnşallah bu öneri olumlu sonuçlanır. O zaman bu kenti kirleten kömür mü diğer etmenler mi net görmüş olacağız" şeklinde konuştu.
“KULLANILAN KÖMÜRLERİN KALİTESİ DÜŞÜK”
Kullanılan kömürlerin kalitesinin çok düşük olduğunu da söyleyen Barut, "Antalya’da kullanılan kömürlerin kalitesi düşük. Zaten hava kirliliğinin en büyük nedeni kömürün kalitesiz oluşundan kaynaklanıyor. Şimdi 5 bin 500 kilokalorilik kömür kararı var. Siz bunu 6 bin 500, 7 bin kilokalorilik kömür kararı alınsın. Bizim de öngörümüz 7 kilokaloridir. Bu karar alınırsa eğer hava yüzde 70 daha temiz olur. Isıl değeri yüksek, partikül değeri daha düşük oluyor. Kalitesi düşük kömüre göre" ifadelerini kullandı.