Çocuklarınız Mutluyken Yemek Yedirin
Tokat Medical Park Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Ziratçi, “İştahsız olan çocuk mutsuzken beslenmemelidir” dedi.
Genellikle 1-5 yaş arası çocuklarda görülen besinlere karşı isteksiz olma durumunu iştahsızlık olarak değerlendiren Ziratçı, iştahsızlığın organik bir sebebe bağlı olabileceği gibi davranışsal bir problem de olabileceğine dikkat çekti. İştahsızlığın sebebi her ne olursa olsun bu durum yeterli ve dengeli beslenmeyi önleyeceği için uzun sürerse gelişim geriliğine ve birçok hastalığa yol açacağını ifade eden Ziratçı, “Bu nedenle 2-3 haftadan uzun süre iştahsız olan çocukların bir çocuk uzmanı tarafından değerlendirilmesi önemlidir. İştahsızlık hemen her hasta çocukta kısa süreli de olsa kendini gösterir bu nedenle en sık duyduğumuz şikayetler arasındadır. Hastalık iyileştikten sonra iştahsızlık düzelmeye başlayacaktır bu nedenle 2-3 haftadan daha uzun sürmüyorsa ciddi sonuçlar doğurmaz. Bu gerçek bir iştahsızlıktır ve bazen kronik hastalıklarla beraber uzun süre devam edebilir, müdahale ve yakın takip gerektirir. Gerçek iştahsızlık ile davranışsal bir tepki olan yemek yeme reddini birbirinden ayırt etmeliyiz” dedi.
İştahsız olan çocuğun mutsuzken beslenmemesi gerektiğini ifade eden Ziratçı, “Mutlu olduğu ve istekli yediği öğünleri iyi değerlendirmeliyiz. Eğer öğün öncesi çocukların açık havada oynamasını sağlarsak acıktıracağı için daha iştahlı yemelerini sağlayabiliriz. Yemeklerin konulacağı tabaklar ve yemeğin sunumu çocukların hoşuna gidecek şekilde olursa masaya zevkle oturacaklardır” diye konuştu.
Çocuklar yemekte kendi tercihlerini yapmak isteğine kontrollü olmak kaydıyla saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Ziratçı, açıklamaların şöyle devam etti: “Yemeği sevmediğinde ikinci bir alternatif dışında yemek sunmamalıyız, yemek saatini gereksiz oyalanmaları önlemek ve disiplinize etmek için yarım saatle sınırlandırmalıyız. Eğer aile sağlıklı bir tutum içinde olmazsa çocukta tepki oluşması kaçınılmazdır, yemek yeme reddi oluşmaya başlar ve inatçıdırlar. Yine dönem dönem ilgi isteyen çocuklar da iştahsızlık ve kusma davranışları gösterebilir. Çocuğunuz bazı besinleri sevmeyebilir, zor kullanarak ısrar etmeyin, belirli zaman aralıkları ile tekrar vermeyi deneyin. Her seferinde farklı bir sunumla ya da alternatifi olan başka besin grubuyla da deneyebiliriz.”