'1. Meme Kanseri Halkı Bilgilendirme Kongresi'

Kocaeli Üniversitesi'nde düzenlenen "1. Meme Kanseri Halkı Bilgilendirme Kongresi"nde dünyada ve Türkiye'de meme kanserine ilişkin gelişmeler ele alındı.


KOÜ Baki Komşuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen kongrede konuşan KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, üniversitelerin topluma bakış açılarında son 10 yılda değişiklikler olduğuna dikkati çekti.

"Biz kendi içimizde bilgileri üretiyoruz, hastalandığımız zaman sizi muayene ediyoruz, birbirimizin dertlerini dinliyoruz" diyen Komsuoğlu, "Bu tür toplantılar, üniversitenin kapılarını açarak bilginin dışarıya sunulması toplantılarıdır" ifadesini kullandı.

Komsuoğlu, bu tür toplantıların toplumsal farkındalığı artırdığına işaret ederek, "Meme kanseri' lafı, hepimizi ürkütüyor ama bir araya gelip konuşmamız, tedavisini öğrenmemiz gerekiyor. Onun için bu toplantı, birçok bilimsel toplantıdan daha önemli diye düşünüyorum" diye konuştu.

KOÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk ise kongreyle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu kongreyle meme kanserinde farkındalığın artırılmasını hedeflediklerini vurgulayan Cantürk, "Bu toplantının en önemli unsuru kadınlarımız. Biz, kadınlarımıza umut vermek için buradayız" dedi.

- "Kadınlarda en sık görülen kanser türü"

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Cantürk, dünya istatistiklerinde de bu durumun aynı olduğunu vurguladı.

Cantürk, her 8 ila 10 kadında yaşamları boyunca meme kanseri görülme riskinin bulunduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Yaş arttıkça meme kanseri görülme sıklığı artıyor. Sadece kadınlarda değil, erkeklerde de meme kanseri görülebiliyor ama bu kanser için en önemli risk faktörü kadın olmak. Diğer bir risk faktörü de yaşlanmak. Toplumda yaşam süresi uzuyor, yaşlı nüfus oranımız artıyor. Meme kanseri sıklığı da buna bağlı olarak artıyor.

Dünya literatürü, meme kanserinden ölüm oranlarının arttığını göstermekle beraber, tıbbi ve erken tanı olanaklarındaki gelişmeler bu kanser türünden ölüm oranlarını azaltıyor. Erken tanı konulduğu zaman meme kanseri yaşamın sonlanmasına vesile olacak bir hastalık değil, baş edilebilir bir hastalık olarak tanımlanabilir."

Prof. Dr. Cantürk, kadınların kendi kendilerini muayene etmekten ve hekime başvurmaktan imtina etmemeleri gerektiğini vurgulayarak, "Boşver, önemli bir şey yoktur" anlayışını terk etmeleri gerektiğini belirtti.

Meme kanseri ve korunma yollarının anlatıldığı kongrede, tiyatro sanatçısı Zihni Göktay da bir sunum gerçekleştirdi.

Kaynak: AA