Pakdil Açıklaması
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, “Sağlıklı yapılmayan üretim israftır” dedi.
Pakdil, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Bitki Sağlığı ve Karantina Program ve Prensipleri Yıllık Değerlendirme Toplantısı’nda 81 il müdürü ile bir araya geldi.
“ÜRETİMİN ARTMASI BAŞARILI OLDUĞUMUZ ANLAMINA GELMEZ”
81 İl Müdürünün katılımıyla her yıl farklı bir ilde düzenlenen toplantıya bu yıl İzmir ev sahipliği yaptı. Bitkisel üretim ve bitki sağlığı şube müdürleri, zirai karantina müdürleri ve enstitü müdürlerinin katıldığı toplantı beş gün sürdü. Beş gün boyunca entegre ve kontrollü ürün yönetiminden hasat öncesi denetime, biyolojik mücadeleden bitki pasaportuna birçok konu üzerinde tartışıldı. Toplantının son gününde il müdürleriyle bir araya gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, “Türkiye zirai mücadele ve bitki koruma konusunda çok yol aldı ancak alınan yol yeterli değil. Temel prensip üretimin sağlıklı yapılmasıdır. Sağlıklı yapılmayan üretim israftır. Üretimimizi artırdık, daha da artırabiliriz ancak rakamların artması başarılı olduğumuz anlamına gelmez. Bizim hedefimiz sağlıklı ürün üretmek olmalıdır. Ne kadar sağlıklı ürün üretirsek, biz de o oranda başarılıyız.”
“BU KUL HAKKIDIR”
İnsan sağlığının korunmasında ve vatandaşların güvenilir gıda tüketmesinin sağlanmasında il müdürlerinin üzerine düşen sorumlulukları olduğunu hatırlatan Pakdil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bana göre, bu kul hakkıdır ve kul hakkı da çok büyük bir vebaldir. Bakanlık temsilcileri olarak vebalimiz büyük. Hiç kimseye ilaç kalıntısı olan bir ürün yedirmek gibi bir hakkımız yok. İnsanlar bize güvenerek tüketiyor. Üretici neyi, nasıl ürettiğinin farkında olmayabilir ama sizler bu konunun uzmanı olarak, üzerinize düşen görevi yapın ve üreticiyi uyarın.”
5 YILLIK PLANLAMA YAPILDI
Beş gün boyunca İl Müdürleriyle bir arada olan Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nevzat Birişik de düzenlenen toplantıların Bakanlık adına verimli geçtiğini belirterek, “Amaçlarımız doğrultusunda bitki sağlığı konusundaki 2023 vizyonumuzu kademe kademe detaylandırarak, şekillendirdik” diye konuştu.
Sorunların genel hatlarıyla değerlendirildiğini ifade eden Birişik, sabah saatlerinde başlayıp gece geç saatlere kadar süren toplantıların yorucu ancak Türk tarımının geleceği adına faydalı olduğunu belirtti.
81 ilin tek tek kendini ifade etme imkanı bulduğunu ifade eden Birişik, bitki sağlığı konusundaki 5 yıllık planlamanın da yapıldığını belirtti.
Toplantının ev sahipliğini yapan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da, 5 günlük organizasyonun 2014 yılı süresince yürütülecek çalışmalara ışık tutacağını kaydetti.