Almanya'da Hükümet Kurma Arayışları

Almanya'da Hristiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokrat Parti'nin koalisyon görüşmelerinde, tarafların sağlık politikası, eşcinsellerin evlat edinebilmesi, otoyol ücreti, emeklilik maaşı ve çifte vatandaşlık konularında anlaşma sağlayamadığı bildirildi.


Ülkede 22 Eylül'deki seçimlerin ardından koalisyon için masaya oturan CDU/CSU ile SPD, asgari ücret, enerji politikası, atom enerjisinden vazgeçme, fuhuş konusundaki düzenleme, öğrencilere akıllı telefon veya tablet dağıtılması, siber saldırılar, anneler için emeklilik ve bakım konularında uzlaşma sağladı.

Taraflar, özellikle Nasyonasosyalist Yeraltı Terör Örgütü'nün işlediği ırkçı cinayetler sonrası istihbarattaki muhbirlerin koordineli çalıştırılması ve istihbarat kurumlarına daha fazla göçmen alınması konusunda da hem fikirler.

Almanya'da yaşayan Türkleri de yakından ilgilendiren önemli müzakere maddelerinden biri olan çifte vatandaşlık konusunda SPD, 2000 yılından bu yana uygulanan mevcut opsiyon modelinin kaldırılmasını istiyor. CDU/CSU ise bu konuda herkese çifte vatandaşlık hakkı tanınması yerine farklı önerilerle buna karşı çıkıyor.

Sosyal Demokratlar, ayrıca eşcinsel çiftlerin evlatlık edinebilmelerine olanak sağlanmasında ısrar ederken, muhafazakar Birlik Partileri bunu da kesinlikle istemediklerini ifade ediyorlar.

Müzakerelerde CDU'nun kardeş partisi olan Hristiyan Sosyal Birlik Partisi Almanya dışından ülkeye giriş yapan yabancı plakalı araçlar için otoyol ücreti getirilmesini istiyor ancak SPD ve CDU karşı çıkıyor. Hatta bu konuda Başbakan Merkel'in seçimlerden önce otoyol ücreti getirilmeyeceğini ifade etmişti.

Ülkeyi ilgilendiren konularda ülke çapında referandum yapılmasına olanak verilmesi konusunda da taraflar anlaşma sağlamış değil. CSU ve SPD bu konuda ısrarcı olurken, CDU buna kesin olarak karşı çıkıyor.

Üzerinde anlaşılan ancak henüz tam olarak detaylandırılmayan konulardan birisi de asgari ücret. Birlik Partileri en erken asgari ücreti uygulamasının 2016'da yürürlüğe girmesini isterken SPD bunun hemen başlatılmasını istiyor.

Müzakelerde öğrencilere tablet bilgisayar veya akıllı telefon dağıtılması konusunda da anlaşma sağlandı. Türkiye'de uygulanan Fatih Projesi'ne benzer bir çalışma olan proje kapsamında Almanya'da öğrencilere akıllı telefon veya tablet bilgisayar dağıtılması hedefleniyor.

Almanya'da bulunan 11 milyon öğrenci göz önünde bulundurulduğunda bunun maliyetinin toplam 2,2 milyar avroyu bulabileceği ifade ediliyor. Müzakeler sırasında partilerden zaman zaman sert açıklamalar da yapılıyor.

CSU Genel Başkanı Horst Seehofer, SPD'nin baskılarına boyun eğmeyeceklerini çünkü seçimlerin galibinin Birlik Partileri olduğunu ifade etmişti. SPD'den Manuela Schwesig de eşcinsel çiftlerin evlat edinebilmelerine karşı çıkan Birlik Partileri ile koalisyon kurulmamasını istemişti.

CDU Meclis Grup Başkanı Volker Kauder ise yeni seçim söylemlerin realist bulmadığını belirterek, ''Koalisyonda her kesimin diğer tarafa ihtiyacı var. Bu nedenle herkesin kendisine düşen sorumluluğu yerine getireceğine inanıyorum'' ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA