Susam Fiyatları Arttı, '3 Simit 1 Lira' Devri Kapandı

Susamın fiyatının geçen yıla göre yüzde 100'ün üzerinde artması üzerine birçok yerde yapılan "3 simit 1 lira" kampanyalarıyla satışların sona erdiği bildirildi.


Bursa Simitçiler ve Unlu Madde İmalatçılar Odası Başkanı Erdal Pınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de susamın ihtiyacın çok altında üretildiğini söyledi.

Bu ürünün genellikle Hindistan, Nijerya, Etiyopya ve Sudan gibi ülkelerden alındığını belirten Pınar, bu ülkelerdeki üretim azlığı nedeniyle Türkiye'ye susam girişinin düştüğünü anlattı. Daha az ürün girince fiyatların arttığını dile getiren Pınar, şunları kaydetti:

"Geçen yıl kilosu 4 liraya yakındı. Yüzde 100'ün üzerinde artış oldu. Geçen hafta kilosunu 8 liraya aldığımız susam bu hafta başında 9 lira oldu. Önceden düşük kalitede susam ithal edilirdi, şimdi bu da bulunamıyor. Fiyatların artması nedeniyle '3 simit 1 lira' kampanyalarıyla satışlar sona erdi. Bursa gibi birçok şehirde benzer satışlar oluyordu. Ucuz susamla girdi maliyetleri düşürülerek, sürümden kazanma mantığıyla bu tür satışlar yapılıyordu. Şimdi ucuzunu bulmak olanaksız oldu."

Pınar, susam ve özel amaçlı unlardaki fiyat artışlarının üreticiyi mağdur ettiğini vurgulayarak, ilgililerden bu konuda destek istedi.

Balıkesir Fırıncılar Odası Başkanı Niyazi Tunç ise "Simidin olmazsa olması susamdır. Simide tüm lezzetini veren susamdır" dedi.

Fiyat artışlarının sadece simitçileri değil tahin üreticilerini de etkilediğini belirten Tunç, "Biz 110 gram simidi 75 kuruşa satıyoruz ama şu anda kazanamıyoruz. Son tüketiciyle bizler karşı karşıya kalıyoruz. Susam satan 'fiyat bu alırsan al' diyor. Türkiye'de zaten susam üretimi çok az. Bu konuda dışa bağımlılık var. Üretim yerlerindeki rekolte düşüklüğü bizi olumsuz etkiledi. Bu soruna acil çözüm bekliyoruz" diye konuştu.

- Kış öncesi "tahin-pekmez" de tehlikede

Konyalı tahin üreticisi Asım Turgut, tahinlik susamın kilosunun geçen yıl 3,5-4 lira iken bugün 7,5-8 lira aralığına çıktığını belirterek, bu durumun tahin ve helvaya da yansıdığını anlattı. Özellikle tahin fiyatlarının yüzde 30-50 arasında yükseldiğini dile getiren Turgut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye genelinde fiyatlar bu şekilde arttı. Kış aylarının vazgeçilmez yiyeceği, enerji kaynağı tahin-pekmez ikilisinden tahin, dünyadaki bu olumsuz gelişmeden çok etkilendi. Sadece Türkiye'de değil bütün dünyada fiyatlar arttı. Çin'in piyasadan susam toplaması nedeniyle fiyatların daha da yükselmesinden endişe ediliyor. Üretimin çok düşük kalması, susamla birçok ürünü olumsuz etkiledi."

Turgut, tahin üreticilerinden elinde stoğu bulunanların fazla sıkıntı yaşamadığını belirterek, "Stoğu olmayanlar döneme göre üretim yapanlar rekabette sorun yaşadı. Bu yüzden bütün firmalar aynı oranda fiyat artışına gitmedi. Böyle giderse tahinde fiyat artışları sürer" diye konuştu.

Kaynak: AA