Doğu Karadeniz ve Rusya Arasındaki Ticaret Yeniden Canlanıyor

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Sochi kapısının kapanması akabinde bitme noktasına gelen Doğu Karadeniz Bölgesi'nin Rusya ile olan ticari ilişkilerinin yeniden canlanacağını söyledi.

Doğu Karadeniz ve Rusya Arasındaki Ticaret Yeniden Canlanıyor

Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dimitry Talanov ile bir basın açıklaması düzenleyen DKİB Başkanı Gürdoğan, 10-14 Kasım 2013 tarihleri arasında Rusya Federasyonu’nun, Stavropol ve Pyatigorsk kentlerine yönelik ticaret heyeti programının olumlu geçtiğini söyledi.

Gürdoğan, “Rusya’nın bölgemize yakın karayolu kapısı olan Kazbegi-Verhni Lars kapısının açılaması ile önemli avantaja sahip olduğumuz ülkemizin en önemli ticaret pantnerlerinden olan Rusya Federasyonu’nun Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi ile ticari ilişkilerimizin en üst düzeye çıkarılması konusunda birlik olarak 2012 yılından itibaren yaptığımız çalışma ve girişimlerimiz yoğun bir şekilde sürdürülmektedir” dedi.

Türk ve Rus iş adamları arasından imzaların atıldığını belirten Gürdoğan, “Özellikle Kuzey Kafkasya Federal Bölgesinin yönetim merkezi olan Stavropol’un bir tarım ve sanayi kenti olarak sürekli gelişme potansiyelinde olması, tarımsal girdinin yol açtığı gelir artışının inşaat, al yapı, fabrika imalathane yatırımlarını geliştirmesi ve buna paralel olarak yapı malzemelerine ve inşaat malzemelerine olan talebin artması ile Stavropol’un bölge illerinin tedarik merkezi olması, bu bölgeyi ihracatçılarımız ve iş adamlarımız açısından cazip kılmaktadır. Heyette bulunan firmalarımız ile Rus firmaları arasında yapılan ikili iş görüşmelerine gösterilen ilgi de bu durumu açıkça teyit etmiştir. Stavrpol ilinde ülkemizin diğer bölgelerinden Türk yatırımcılar bulunmasına rağmen, yakınlık avantajına sahip olduğumuz ve neredeyse 12 saatte karayolu ile ulaşma imkanımız bulunan bu bölgede, bölgemizden yeterli düzeyde ticaret yapılmaması ve yatırımcının bulunmaması bu bölgeye önem vermemizin gerekliliğini açıkça ortaya koymaktadır. Yapılan görüşmelerde heyette bulunan firmalarımız yaptıkları görüşmeler çerçevesinde Rus iş adamları ile anlaşma imzalamıştır” şeklinde konuştu.

Kazbegi Verhni Lars Kapısı'nın çok büyük imkanlar sunduğunu dile getiren Gürdoğan, “Kuzey Kafkasya Federal Bölgesinin diğer önemli merkezi kenti olan Pyatigorsk kentinde de iş adamlarımıza yoğun ilgi gösterilerek, bugüne kadar ilk kez düzenlenen Türk Heyetinin bu kentte olmasından duydukları memnuniyet ifade edilmiş, inşaat malzemeleri sektöründe iş adamlarımız önemli görüşmeler yaparak bölge hakkında bilgi alınmıştır. Bir termal sağlık ve eğitim kenti olan Pyatigorsk’ta özellikle termal sağlık turizmine yönelik önümüzdeki yıllarda yapılacak alt yapı ve tesis yatırımları ile sektör açısından önemli potansiyeller ihtiva eden kentin; bölgemize yakınlık avantajının sunduğu fırsatlar açısından ve bölge illerinin tedarik merkezi olması, Kazbegi Verhni Lars Kapısı'ndan Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatçılarının bu kentte çok kısa sürede ulaşabilecek olmasının sunduğu imkanlar yönünden yine bölgemiz açısından önemli bir Pazar olduğu görülmüştür” ifadelerini kullandı.

2014 yılı başlarında THY tarafından İstanbul-Stavropol uçuşlarının da başlayacak olması bu bölgeyi iş adamları açısından çok daha cazip hale getireceğini vurgulayan Gürdoğan, “Geçen yıl açılması sağlanan Kazbegi-Verhni-Lars kapısının hinterlandı olan Rusya Federasyonu’nun Kuzey Kafkasya Bölgesine hitap edecek, Stavropol-Trabzon-İstanbul arasından Stavropol-Nalcık-Vladikavkaz hattından otobüs seferlerinin bir an önce başlatılması konusundan da, Rus tarafında alınması gereken izinlerle ilgili de Stavropol’da yetkililerle görüşülerek izin prosedürenün hızlandırılması sağlanmıştır. Bunun yanında, 2014 yılı başlarında THY tarafından İstanbul-Stavropol uçuşlarının da başlayacak olması bu bölgeyi iş adamlarımız açısından çok daha cazip hale getirecektir” diye konuştu.

Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dimitry Talanov ise, Türk ve Rus işadamları arasından bir işbirliğinin oluşturulması gerektiğinin altını çizerek, “Türk ve Rus iş adamları arasından bir işbirliği oluşturulması gerekiyor. İleride ticaret, inşaat sektörlerinde işbirliği yapılacaktır. Bunun dışında hayvancılık, araştırma ve bilimsellik yönünden çalışmalar yapılabilir. Turizmde bu işbirliği için önemli sektörlerden biridir” diye konuştu

DKİB Başkanı Gürdoğan, İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifleri Birliği tarafından Türk fındığının zararlı toksin maddeler içerdiğini ileri sürerek Avrupa Birliği üyesi ülkelere Türkiye ihracatının yasaklanması istemine tepki gösterdi. Gürdoğan, “Biz Dünya’da, Avrupa Birliği’nde normlarının altından norm isteyen Rusya’ya yaş meyve, sebze olsun, fındık olsun ihracat yapıyoruz. Neredeyse organik değerinde ilaç kalıntısı olmayan mallar yolluyoruz. Bizim kullandığımız katkı maddelerinin çok az olduğu, özellikle Türkiye fındığının, Türk çayı gibi neredeyse hiç gübre kullanılmadan üretildiğini de biliyoruz. Organik fındık üretimimizde var. Bunun sadece Türk fındığının Dünya pazarındaki etkinliğini kırmak için yapılmış açıklamalar olarak görüyorum. Türk fındığının kalitesini hiç kimsenin tartışamayacağını altını çizerek söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA