Belçika'nın Ankara Büyükelçisi Trenteseau Açıklaması

Belçika'nın Ankara Büyükelçisi Marc Trenteseau, Türkler'in Belçika'ya göç etmelerine ilişkin anlaşmanın imzalanmasının 50'nci yıl dönümünü, 2014'de çeşitli etkinliklerle kutlayacaklarını söyledi.


Trenteseau, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ı ziyaretinde yaptığı konuşmada, ülkesinin, Türkiye ile güzel ilişkiler içerisinde olduğunu belirtti.

Türkler'in, Belçika'ya göç ettikten sonra yaşadıkları şehirlere büyük katkılar sağladığını bildiren Trenteseau, "Dileğimiz, iyi ilişkilerin devamı. 2014'de, Türkler'in Belçika'ya göç etmeleriyle ilgili anlaşmanın 50'nci yılını kutlayacağız. Bazı etkinlikler düzenlenecek" diye konuştu.

Çoban da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Afyonkarahisar'ın kültürel, tarihi, gıda ve turizm potansiyeli hakkında bilgi verdi.

Daha sonra Vali İrfan Balkanlıoğlu'nu makamında ziyaret eden Trenteseau, ülkesinin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği konusunda çok destekleyici ve istekli olduğunu anlattı.

Trenteseau, Afyonkarahisar'a ziyaretinin tesadüf olmadığını dile getirerek, "Buraya gelmem çok doğaldı çünkü bu bölgeden birçok insan bizim memleketimizde yaşıyor. Orada hayatlarını sürdürüyorlar. Birçok Türk'ün, Belçika'da çok iyi yerlere geldiğini biliyoruz ve bu durumdan çok memnun oluyoruz. Çok daha fazlasını da istiyoruz çünkü onlar, bu yerlere geldikçe ilişkilerin çok daha üst düzeyde olacağını göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Balkanlıoğlu da özellikle Emirdağ ilçesi ve çevre köylerinden 100 binden fazla kişinin Belçika'da yaşadığını bildirdi.

Belçika'da Türk kökenli milletvekillerinin, belediye başkanlarının, meclis üyelerinin olduğunu anımsatan Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:

"Belçika ile Emirdağ kaynaşmış durumda. Bu nedenle Belçika'ya gitsem, kendimi Afyonkarahisar'dan ayrılmış saymam. Afyonkarahisar'ın üçte biri kadar insanımız Belçika'da yaşıyor. Biz diyoruz ki, 'Afyonkarahisar veya Emirdağ, Avrupa Birliği'ne yıllar önce girmiş.' Avrupa Birliği'nin vatandaşı olmuşlar. Belçika'da yaşayan birçok etnik köken var ama Türkler'i ayrı tutuyorlar. Türkler'in yasalara, insanlara saygılı, çalışkan olmaları nedeniyle saygın bir yere sahipler. Bu durum, bize onur ve gurur veriyor. Belçika'yla ilişkilerin daha da artacağına inanıyorum."

Ziyaretlerde, Belçika Konsolosu Frank Felix ve Emirdağ Belediye Başkanı Cengiz Pala da hazır bulundu.

Kaynak: AA