Almanya'da Yaşayan Türk Gencin Suriye'de Öldüğü İddiası

Suriye'de öldüğü öne sürülen Türk kökenli Alman vatandaşı Burak Karan'ın babası Mehmet Göktaş Karan, "Alman basını olayı çok farklı bir boyuta taşıdı. Oğlumun aşırı dincilerle herhangi bir bağlantısı yok" dedi.


Wuppertal'da büfe işleten Mehmet Göktaş Karan, gazetecilere yaptığı açıklamada, oğlunun Suriye'deki yaşadıklarıyla ilgili çok fazla bilgisinin olmadığını, bir süre önce Suriye'de oğlunun yanında olan birinin kendilerine ulaşarak oğlunun öldüğünü, kendisinin de defnettiği söylediğini aktardı.

Oğlunun namazlarını kıldığını, hiçbir aşırılığının olmadığını ifade eden Karan, "Alman basını olayı çok farklı bir boyuta taşıdı. Oğlumun aşırı dincilerle herhangi bir bağlantısı yok" ifadelerini kullandı. Ölüm haberi gelmeden 15 önce oğlu ile konuştuğunu anlatan Karan, "Kadın ve çocukları kaçıran insanlar olduğunu ve onlara karşı mücadele verdiğini telefonda bana söylemişti. Suriye'ye neden gittiğini bilemiyorum" diye konuştu.

Bazı Alman televizyon ve gazetelerinin olayı farklı aktardığına dikkati çeken Karan, "Oğlumun arkadaşları vardı. Onların resimlerini televizyonda gösterdiler. Nairobi'de Amerikan Büyükelçiliği'ne bombalı saldırıyı yapan kişiydi bunlardan biri. Oğlum bu kişiye kızardı ve karşı çıkardı. Oğlum bu olaydan sonra bu kişiyle arkadaşlığını kesti. Dine karşı çıkanlara karşı o da tepkisini koyardı ama oradaki olaylardan sonra o da bu kişiden soğudu. Yazılan haberlerin büyük oranda doğruluğu yok, abartılarak yazılmış yazılar bunlar" şeklinde konuştu.

Alman makamlarının da oğlum Alman vatandaşı olmasından dolayı olayı farklı yorumladığını dile getiren Karan, "Olay tam olarak resmen netleşmeden bir yorumda bulunuyorlar. Zaten şu an bizim elimizde de resmi bir şey yok, gözle gördüğümüz bir şey yok" ifadelerini kullandı.

"Oğlumun amacı Müslümanlara sadece yardım etmekti. Almanya'dan Somali ve Kenya'daki insanlara elbise, ilaç ve para yardımında bulunurdu" diyen Karan, oğlunun kendisini insanlığa adadığını belirtti.

"Oğlum Selefilere katıldı diye bir şey yok. Bu kesinlikle yanlış" diyen Karan, "Kendisi Allah yolunda gidiyordu. Allah yolunda ölmek bana da nasip olsa keşke' derdi. Onun işi gücü dünyadaki tüm Müslümanlara yardım etmekti" sözlerini kaydetti.

Kendilerine haberi veren kişinin, mezarın Türkiye sınırına yakın bir yerde olduğunu söylediğini, hem haberin doğruluğunu hem de mezarın yerini araştırdıklarını kaydeden Karan, eşi, diğer oğlu, gelini ve 2 torununun bunun için Gaziantep ve Kilis'te akrabalarının yanında olduğunu bildirdi.

Oğlunun bir dönem furbol oynadığını da anlatan Karan, oğlu Burak Karan'ın futbol oynadığı takımlarda rahatça ibadetini yapabilmek için Türkiye'ye gittiğini ancak orada bir kulüp tarafından dolandırıldığını, bundan sonra da futboldan soğuduğunu dile getirdi.

Şu anda futbol oynayan bazı ünlü Türk futbolcuların oğlunun arkadaşı olduğunu söyleyen Karan, oğlunun Almanya'da futbol oynadığı takımlarda ayrımcılığa maruz kalması nedeniyle sorunlar yaşadığını, bunun içinde Türkiye'ye gittiğini sözlerine ekledi.

Alman Bild gazetesi, bir dönem Almanya'da futbol oynayan Burak Karan'ın, Suriye'de Esed güçlerinin bombalı saldırısında öldüğünü iddia etmişti.

Kaynak: AA