Uzmanlar İdrar Kaçırma Sorununa Dikkat Çekti

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Serpil Aydoğmuş, tıp biliminde sağlanan gelişmelere rağmen istem dışı idrar kaçırmanın günümüzde halen önemli bir sosyal ve hijyenik sorun oluşturduğunu söyledi.

Uzmanlar İdrar Kaçırma Sorununa Dikkat Çekti

Kadınlarda daha sık görülen bu durumun orta-ileri yaş kadınların yüzde 17-55’ini etkilediğini ancak hastaların büyük çoğunluğunun şikayetlerini hekime bildirmekten çekindiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Serpil Aydoğmuş, “Yapılan araştırmalarda bu durumun en sık utanma ve tedavinin başarısız olacağını düşünmeye bağlı olduğu gösterilmiştir. Sonuçta genel sağlığın yanı sıra sosyal yaşam da durumdan olumsuz etkilenmekte ve hastaların yaşam kalitesi bozulmaktadır” dedi.

Bu rahatsızlığın altında yatan nedenlere değinen Yrd.Doç.Dr.Serpil Aydoğmuş, en sık ‘stres tipi’ kaçırma olarak tanımlanan gülme, öksürme, hareket etme sırasında görülen idrar kaçırma ve ‘sıkışma tipi’ olarak adlandırılan aniden ortaya çıkan şiddetli idrar hissi ile birlikte idrar kaçırma olduğunu söyledi.

Aydoğmuş, “Bunun dışında günde sekizden ya da gece ikiden fazla idrar yapma, idrar sonrası mesanenin tam boşaltılamaması, genital bölgede ağrı ve dolgunluk hissedilmesi biçiminde şikayetler de görülebilir” diye konuştu.

Yrd.Doç.Dr.Serpil Aydoğmuş, idrar kaçırmanın idrar yolu enfeksiyonu gibi geçici bir sebeple ortaya çıkabileceği gibi diabet (şeker hastalığı), kalp yetmezliği, sinir sistemi hastalıkları ya da tümöral olaylar gibi önemli durumlara bağlı olarak da görüldüğünü açıkladı.

Aydoğmuş, “En sık görülen sebepler gebelik ve doğumun tetiklediği yapısal zedelenmeler, yaşlanma sürecinin sebep olduğu fonksiyonel yetersizlikler, aşırı kilolu olmak ile kronik öksürük, kabızlık gibi karın içi basıncını arttıran durumlardır. Bu durum sıklıkla genital organların aşağıya doğru sarkması ile birlikte görülür. Menopozal dönemde östrojen hormonunun azalması da idrar kaçırma için tetikleyici faktör olabilir” dedi.

"İLAÇLAR DA TETİKLEYEBİLİR"
Ayrıca bazı tansiyon ilaçları, kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan ilaçlar, aşırı çay-kahve tüketimi, asitli ve baharatlı besinler ya da aşırı sıvı tüketimi söz konusu sorunlara yol açabildiğine dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Aydoğmuş, kendilerine başvuran hastalara öncelikle beslenme düzeni ve ilaç kullanımı ile ilgili sorular yönelttiklerini tedavide cerrahi tedavi dışında fiziksel egzersiz programları, elektro-fizyolojik tedaviler ve ilaç tedavisi kullandıklarını belirtti.

Aydoğmuş, uyguladıkları yöntemler hakkında, “Fiziksel egzersiz programları bütün idrar kaçırma tiplerinde kullanılabilir. Fizyoterapist gözetiminde öğretilen egzersizleri hasta yaşamı boyu kullanabilir. Aynı kaslar elektrik enerjisi veya manyetik alanı kullanan özel cihazlar yardımıyla da güçlendirilebilir. Sıkışma tipinde idrar kaçırma durumunda organ sarkması yoksa ilaç tedavisi tercih edilir” şeklinde konuştu.

Stres tipinde idrar kaçırma durumunda çoğunlukla cerrahi tedaviyi tercih ettiklerini söyleyen Aydoğmuş, ”Ameliyat lokal ya da bölgesel anestezi kullanılarak yapılır ve çok kısa sürede tamamlanır. Çok küçük kesiler kullanılarak idrar kanalının altına sentetik yama yerleştirilir. Ameliyat yapılan hastaların yüzde 80-90'ında idrar kaçırma sorunu çözülmüş olur” şeklinde konuştu.

İdrar kaçırmanın günümüzde başarıyla tedavi edilebildiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Serpil Aydoğmuş, bu rahatsızlığa sahip hastaların sıkıntılarını çekinmeden hekimle paylaşmaları gerektiğini kaydetti.

Sporun önemine de işaret eden Dr. Aydoğmuş, Pelvik tabanı destekleyen kas grubunun güçlendirilmesinin ve bazı egzersizlerin yanısıra yaşam tarzının değiştirilmesinin tedaviye önemli katkı sağladığını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA