Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Kırşehir'de

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Denizli'de yurt odasında bebek cesedi bulunmasına ilişkin, "Olay, bütün yönleriyle irdelenecek. Değerler eğitiminin ne kadar önemli olduğu burada bir kez daha öne çıkıyor" dedi.


Merkez Yarı Olimpik Yüzme Havuzu'nun temel atma törenine katılmak ve bazı ziyaretlerde bulunmak üzere Kırşehir'e gelen Kılıç, Kaman Gençlik İzcilik ve Eğitim Merkezi'nin inşaatında yaptığı incelemenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kılıç, Denizli'de Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait bir yurtta bebek cesedi bulunmasıyla ilgili soru üzerine, olayın talihsiz bir hadise olduğunu belirterek, "Kız yurdunda kalan üniversite öğrencisi bir genç kızımızın hamileliği ve doğumu söz konusu. Doğumdan sonra da bebeğin ölümü söz konusu. Olay, savcılığa ve polise intikal ettirildi. Teftiş kurulu başkanımız ve teftiş heyetimiz şu an Denizli'de" diye konuştu.

Olayın, bütün yönleriyle irdeleneceğini dile getiren Kılıç, şunları söyledi:

"Değerler eğitiminin ne kadar önemli olduğu burada bir kez daha öne çıkıyor. Üniversite eğitimine devam eden gençlerimizin aileleri ve anne babaları tarafından takibinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha öne çıkıyor. Gençlerimizin yurtta ve okulda kurdukları arkadaşlık ilişkilerinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha öne çıkıyor. Ailede, okulda alınacak eğitimin, toplumdan alınacak eğitimin gençlerimizin geleceği üzerinde ne kadar kritik ve hayati önemde olduğu gerçeği bir kez daha ortaya çıkmış bulunuyor."

- "Bu olayla kahrolduk"

Yaşanan olayın dramatik olduğunu ifade eden Kılıç, "Bu olayla biz kahrolduk. Nihayetinde kendi kararlarını verebilecek yaştaki gençlerimizin tercihleri noktasında, özel hayatın dokunulmazlığına karışma hakkımız ve yetkimiz yok. Türkiye bir hukuk devleti. Yetkimizin ve hakkımızın sınırlarının nereye kadar olduğunu biliyoruz ama buna rağmen kendi kararını alabilecek yaştaki bir gencimizin böylesine talihsiz ve dramatik bir hadiseye maruz kalmasından dolayı da derin bir üzüntü içerisindeyiz" şeklinde konuştu.

Bakan Kılıç, şöyle devam etti:

"Bölge müdürlerimize, yurt müdürlerimize, müdür yardımcılarımıza, yurt yönetim memurlarımıza hep söylediğimiz bir şey var. Sorumluluk, onların sorumluluğu olarak görülmeyebilir ama kendilerine hep söylediğimiz bir şey var. 'Kim var' diye seslenildiğinde sağa ve sola bakmaya gerek yok. Bir acı varsa paylaşmak ve sorumluluğa ortak olmak lazım. Yurtlarımızın müdire hanımları, abla ve anne şefkatiyle her bir genç kızımızın sırdaşı olabilmelidir. Yurtlarımızın müdür beyleri, her bir delikanlımızın ağabey, baba, amca sıfatı ve şefkatiyle sırdaşı ve paydaşı olmalıdır, olabilmelidir."

- "Aşırı özen ve dikkatle hareket ediyoruz"

Bakan Kılıç, 310 bin gencin anne ve babaları tarafından devlet yurtlarına emanet edildiğini belirterek, bu gençlerin her türlü güvenliğini sağlama çabası içinde olduklarını dile getirdi.

Yurtları daha huzurlu ve rahat yönetmeyi istediklerini belirten Kılıç, "Kız ve erkek yurtlarını ayırma çabamız bundan dolayı, daha rahat, daha huzurlu yönetebilelim diye. Personelimizle ilgili planlama çabalarımız bundan dolayı, daha rahat yönetebilelim diye. Kızlarımız yurtlarında daha mutlu, daha huzurlu, daha güvenli olabilsinler. Erkekler kendi yurtlarında daha mutlu, huzurlu ve güvenli olabilsinler. Bütün kaygılar bu istikamette ama maalesef yaşanan dramatik olayı, filmi başa sardırarak ortadan kaldırmanın imkanı yok. Herkes kendine düşen yönüyle tedbirlerini almak durumundadır. En başta aile kurumu, anne ve babalar tedbirlerini almak durumundadır" diye konuştu.

Kılıç, şunları kaydetti:

"Bizler Bakanlık olarak, Kredi Yurtlar Kurumu olarak zaten aşırı özen ve dikkatle hareket ediyoruz. Hatta son iki yıldır bu dikkatimizden dolayı hedef tahtası haline getirildik. Gençlerimizle ilgili yaptığımız düzenlemeler nedeniyle özel hayata müdahale denilerek hedef tahtası haline getirildik, eleştiri oklarına muhatap kılındık. Aslında iki yıldır attığımız adımların hiçbiri özel hayata müdahale amacı taşımamaktadır. Hiçbir gencimizin özel hayatını dizayn etme kaygısıyla bu adımlar atılmamaktadır. Tek kaygımız vardır, Cumhuriyetimizin 100| yılı bugünkü genç kuşağa emanet edilecek. İyi ve sağlıklı yetişmeleri lazım. Sağlıktan kasıt sadece beden sağlığı değildir, ruh sağlığı bakımından da iyi yetişmeleri lazım. Eğitimden kasıt sadece diploma değildir, değerler eğitimi konusunda da çok çok iyi yetişmeleri lazım. Sadece sportmen olmaları yetmez. Aile değerlerine bağlılık konusunda, toplumsal değerlere sadakat konusunda, anne babaya bağlılık, sevgi ve şefkat konusunda da iyi yetişmeleri lazım."

- Dershanelerin özel okula dönüşmesini kolaylaştıracak çalışma

Kılıç, dershanelerin özel okula dönüşmesini kolaylaştıracak çalışmayla ilgili soru üzerine, Bakanlar Kurulu'na henüz sunulan bir kanun tasarısı olmadığını belirterek, "Üzerinde çalışılan metin nihai tasarı halini alır, Bakanlar Kurulu'na sunulursa sunulduktan sonra değerlendirmeler yapılabilecektir. Tartışılan boyutun dışında yaklaşımlar olacak mı, bu da tasarı kurula geldiğinde hep birlikte göreceğimiz bir konudur. Milli Eğitim Bakanımızın bu konuda 'Konuşuruz, tartışırız, orta yol buluruz. Kırmayalım, incitmeyelim' şeklinde yaptığı açıklamalar var. Benim de söyleyeceğim bugün itibarıyla budur. Kırıcı ve incitici olmadan nihai aşamaya gelmeyi beklemek lazım" diye konuştu.

Kaynak: AA