Vali, İdam Kararını Organ Bağışı Nedeniyle Durdurdu

ABD'de Ohio Valisi John Kasich, mahkumun organlarını ve dokularını bağışlayıp bağışlamadığını belirlemek için idamının infazını durdurdu.


Ohio eyaletinin Cumhuriyetçi Partili valisi Kasich, hırsızlık, öldürme ve küçük bir çocuğa tecavüz suçundan idam kararı verilen Ronald Phillips'in infazını, infazdan 18 saat önce aldığı kararla, mahkumun organlarını bağışlama konusunu açıklığa kavuşturmak üzere gelecek temmuz ayına kadar durdurdu.

Valinin idamı durdurmasına neden olan Philips'in organlarının bağışlanma konusundaki kararın, temmuz ayına kadar sağlık kurulu tarafından verileceği belirtildi.

Mahkum Phillips'in böbreklerini ve kalbini bağışlamak için başvurduğu, annesi ve kız kardeşinin böbrek ve kalp hastalığı çektiği bildirilirken, Vali Kasich'in organ bağışı yüzünden idamı durdurmasının, ABD'de bu alanda verilen ilk karar olduğu belirtildi.

Öte yandan, ABD'de idam mahkumlarının organlarının bağışlamasına izin verilmesi tartışmalara neden oluyor. Bazı sivil toplum kuruluşları, hükümlülerden organ bağışı uygulamasına izin verilmesinin, daha fazla mahkumun infazına karar verilmesini teşvik edebilme ihtimali yüzünden önemli bir insan hakları problemine neden olabileceğini belirtirken, ''Organ Paylaşımı için Birleşik Ağ'' adlı kuruluştan bir yetkili, ''hükümlülerden yapılan organ bağışlarının, baskı olmadan izin verilebilmesi konusunda büyük etik sorunlar doğurduğunu'' bildirdi.

Yüz bin insanın böbrek bekleme listesinde olduğu ABD'de, 2013 yılı içinde 19 bin böbrek nakli yapıldı.

Kaynak: AA