Bakan Faruk Çelik Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dünya genelinde 382 milyon kişinin diyabet hastası olduğunu ve Türkiye’de diyabet hastalarının sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Çelik, “10 dakikalık konuşmam sırasında 90 kişi diyabetten hayatını kaybediyor” dedi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ev sahipliği yaptığı “Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi”, Swisotel’de başladı.

Zirvenin açılışında konuşan Bakan Faruk Çelik, Uluslar arası Diyabet Federasyonu’nun verilerine göre dünyada 382 milyon kişinin diyabet hastası olduğunu ve bunların yarısının hastalığının farkında olmadığını söyledi.

Tahminlere göre diyabetin önümüzdeki 20 yıl içerisinde yarım milyardan daha fazla insanın sağlığını tehdit edeceğini belirten Bakan Çelik, “Modern çağın yaygın alışkanlıkları arasında yer alan sağlıksız beslenme, obezite ve hareketsizlik gibi faktörlerin tetiklediği diyabet artık her yaş grubu için ciddi bir sorun olmaya başlamıştır. Milyonlarca insanın sağlığını tehdit eden bu hastalık ömür boyu süren kronik sorunlara da yol açarak hastaların yaşam kalitesini ve süresini maalesef olumsuz etkilemektedir” dedi.

Bakan Faruk Çelik, diyabetin dünyadaki görülme sıklığına paralel olarak Türkiye’de de diyabet hastalarının sayısının her geçen gün arttığını ifade ederek, şunları söyledi: “2008-2012 döneminde Türkiye’de diyabetli hasta sayısı her yıl ortalama yüzde 17 oranında artarak 2,5 milyondan 5 milyon 200 bin kişiye yükselmiştir. Diyabetin Türkiye genelinde görülme sıklığı 2008 yılında yüzde 3,5 iken, 2012 yılında bu oran yüzde 6,9’a ulaşmıştır. Yani bugün her 100 kişiden 7’sinde diyabete rastlanmaktadır. Bu hastalıkla mücadele için hükümetimiz önemli çalışmalar yürütmektedir. Özellikle hastalığın oluşumunda bu oluşumun ortadan kalmasıyla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın çok ciddi çalışmaları söz konusudur. Biz de bakanlık olarak diyabet hastalarına yönelik gerekli çalışmaları gerçekleştirmemekteyiz. Geçtiğimiz günlerde malüliyet yönetmeliğinde yaptığımız düzenlemeyle diyabet hastalarına yönelik malüliyet kriterlerini genişlettik. Yeni düzenlemeye göre diyabet hastalarının en az 3 organının orta ve ileri düzeyde bozulmasını malüliyet kriteri olarak kabul etmeye başladık.”
Hastalığa yakalandıktan sonra yapılan çalışma ve düzenlemelerden daha önemlisinin hastalığın ortaya çıkmasının önüne geçmek için yapılan çalışmalar olduğunu kaydeden Çelik, “Böylece hem toplum sağlığı korunmuş olacak, hem de yılda 5 milyar dolayı bulan diyabet için yapılan sağlık harcamalarının da önüne geçilmiş olacaktır” diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yapılan çalışmaların, tedbir alınmazsa diyabetin gelecekte daha ciddi boyutlara ulaşacağını gösterdiğini belirterek, “Dünya Sağlık Örgütü’nün projeksiyonlarına göre diyabet 2030 yılına kadar dünyadaki ölüm sebepleri arasında 7. sıraya yükselecek. Geçtiğimiz yıl 4 milyon 800 bin kişi diyabet nedeniyle hayatını kaybetti. Geçen yıl dakikada 9 kişi diyabet nedeniyle hayatını kaybetti. Ben 10 dakikalık konuşma yapıyorsam 90 kişi bu konuşmam süresinde diyabetten hayatını kaybediyor. Sizler 2 gün boyunca diyabetle ilgili tartışmalar yapacaksınız bu 2 gün boyunca dünyada 26 bin kişi diyabetten hayatını kaybetmiş olacak. Bu nedenle diyabetle hem ulusal ölçekte, hem de uluslar arası ölçekte mücadele etmemiz bir gereklilik halini almıştır. Bir yandan farklı ve etkili tedavi yöntemleri araştırırken, diğer yandan bu hastalığın ortaya çıkmasını önleyici çalışmaları eş güdüm içerisinde yürütmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Kaynak: İHA