Ahmet Davutoğlu: Sıfır sorundan hiç vazgeçmedik

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.

Ahmet Davutoğlu: Sıfır sorundan hiç vazgeçmedik
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'ın başkenti Bağdat'a resmi ziyarette bulundu.

Böylece 2 yıldan fazla bir süredir gergin olan iki ülke arasındaki ilişkilerde de yeni bir döneme girildi.

Bu önemli ziyaret sonrasında NTV'de Yakın Plan'a konuk olan Davutoğlu, yaptığı ziyaretin yanı sıra bölge ve gündemdeki gelişmeleri değerlendiriyor.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

'Türkiye sıfır sorun politikasını biz hiçbir zaman terk etmedik. Bu politikaya dönük eleştiriler statik yorumlardan kaynaklanıyor. Bu dinamik bir politikadır. Sıfır sorun bir irade beyanıdır.

Biz komşularımızla en yoğun ilişkiler içine girerk sorunlarımızı minimize etmek istiyoruz bu şekilde barış havzası oluşturmak istiyoruz. Bu yolda bir çok engelle karşılaşırsınız. Yüzleşmeler bitmez. Türkiye sıfır sorundan hiçbir zaman vazgeçmedi. Türkiye komşularıyla ikili ilişkilerden kaynaklı sorun yaşamadı.

Çevremizdeki komşularımızla bir araya gelirken tabii ki sorunlarla karşılaşacağız. Suriye üzerinden İsran ve Irak'la ile gerilim yaşandığı iddiaları ileri sürüldü. Suriye insanlık sorunudur. Suriye ile sorununuz yoksa insanlıkla sorununuz vardır. İnsanlık suçu işlendiği için bir tercih yapmak zorunda kaldık. O bakımdan komşularla sıfır sorun ilkesi terk edilmedi.

Türkiye ve Azerbaycan bölgedeki gelişmelerde aynı persfektikten bakıyor. Türkiye ile Azerbaycan'ı eksene alan çok sayıda üçlü, dörtlü işleyişler var. Ermenistan'ın bize olan güvensizliğini aşmak gerekiyor aynı zamanda Azerbaycan'ın beklentilerini gözardı etmeyecek yeni bir çığır açmak gerekiyor.

IRAK'LA İLİŞKİLER
'Türk Irak ilişkilerindeki söyleme bakarsanız geçen Mart ayından itibaren bir yumuşama var iki tarafta da. Bizim Irakla ilişkilerimiz ikili ilişkiler yüzünden olmadı yalnızca. Ülkedeki gruplar arasındaki ilişkilerdeki sıkıntılar bize yansıdı.

Iraklı taraflar arasında yumuşama olmasıyla Türkiye'nin da buna katılması beyan edildi. Biz Irak'ta taraf tutmuyoruz. Irak'ın istikrarı bölge istikrarı için gerekli. Herkesin bu süreci desteklemesi lazım.

Bırakın bir imayı Irak'ta çok sıcak karşılandık. Aramızdaki sorun, bizimle Irak arasındaki sıkıntıdan çok Irak'taki sıkıntıların yansıması şeklindeydi. Marmaray'ın yapılması bile onları o kadar heyecanlandırmış ki. Basra'dan İstanbul'a oradan Londra'ya bir hat anlamına geliyor. Bizim ulaştırma porjelerine hız vermemiz lazım.

'HABUR'A 5 KAPI DAHA AÇMAK İSTİYORUZ'
Karayolunda Habur'da 20 kilometreye varan kuyruklar oluşturuyor. Sayın Maliki'nin onayıyla Habur'da ikinci kapı ve 3. köprüye izin çıktı onların inşaatına hemen başlayacağız. 5 kapı daha açmayı planlıyoruz Habur'da.

İlişkilerin düzelmeye başlaması 6-7 aylık bir süreç. İlmik ilmik işlenmesi gerekiyor. Türkiye-Irak ilişkilerinin doğalı buydu. Yaşanan olumsuz gelişmeler bir parantezdi. O parantezin kapatılma iradesi iki tarafta da oluştu.

'ESKİSİNDEN DAHA SAMİMİ'
İki tarafta da bu süreçte olumsuz açıklamalar göremezsiniz. Bunları seçimin yaklaşmasına bağlamak yanlış olur. O parantezi kapattık ve ilişkilerimiz eskisinden daha samimi hale dönüştü. Sıkıntı Irak'ın bütün siyasi kesimleriyle ilgili değildi. Sayın Maliki ile yanlış anlaşmalar nedeniyle gerçekleşmiş bir süreçti.

Bu dinamik bir süreçtir. Aile içinde bile ilişkilere dikkat etmek gerekir. Beyaz sayfa gibi ifadeler, ana sorunların aşıldığını gösterir. Artık çıkabilecek ufak sorunlar aşılabilir. Artık bu irade var. Örnek bir ilişki olarak devam edecektir.

MEZHEPÇİLİK ELEŞTİRİLERİNE YANIT
Biz belli bir topluluk için kutsiyet anlamına gelen şeyleri bir kart olarak görmedik. Bize mezhepçilik diye olmayan bir şeyi yapıştırmaya çalıştılar. Bizi mezhepçilikle suçlayanlar döneminde İran ve Suriye ile yakınlaşma politikalarımızı da eleştiriyorlardı.

Şimdi de Türkiye'nin bölgedeki artan olağanüstü etkisini mezhepçilik olarak eleştiriyorlar. Suriye'deki zulme tepki göstermemiz mezhepçilik olarak yansıtılıyor. Burada kimyasal silah kullanan bir insandan bahsediyoruz.

Mezhepçiliğin bize tutucak bir tarafı yok. Hiçbir Şii'nin bize tepki gösterdiği görüşmemiştir, bizim onları dışlayıcı bir tutumumuz olmadı. Her seferinde büyük bir muhabbetle karşılandık, bu onların büyüklüğüdür. Propagandalardan etkilemiş küçük bir kitle haricinde Suriye'deki politikamızın mezhepçilik üzerinde olmadığı biliniyor.

Arap toplumlarında üretilmiş bir algı var, bizim 28 Şubat sürecinde yaşadığımız gibi. Bütün çabalarımıza rağmen, batı medyası Suriye politikası etrafında bir şüphe oluşturulmaya çalışılıyor. Bunu Türkiye'ye taşıyanlar da AK Parti'nin bu şekilde kan kaybedeceğini düşünüyor.

'GÜÇLÜ BİR ULUSLARARASI MEDYAMIZ YOK'
Buna dönük en yoğun propaganların Mısır tutumumuzda görüldü. O zamana kadar Türkiye'yi övenler birden tavır değiştirdi. Mısır ve Suriye'deki tutumumuz aynı ilkeye dayanıyordu. Bizim dış politikada geldiğimiz profile destekleyecek bir uluslararası bir kamuoyu diplomasimiz olamadı maalesef. Bir çok adım attık ama halen açık var.

Gezi olaylarında da bunu gördük. Türkiye karşıtı bir algı oluşturulduğunda bunun karşı algısını oluşturuacak güçlü bir uluslararası bir medyamız yok. Bunu devletin haber kanalı anlamında söylemiyorum. Medya etkinliğinde, dış politika hızında gidemedik. Herkes bizi desteklemek zorunda değil ama Türk medyasının bu alanda alacağı çok yol var.

Örnek vermek gerekirse yabancı medyada yer alan asparagas bir haber, biz de çok güçlü karşılık bulabiliyor. Sayın Hakan Fidan'la ilgili oluşturulan haberde çelişkilere rağmen Türkiye'de karşılık buldu ve gündem ona göre şekillendi.

Türkiye'nin hiçbir zaman El-Kaide veya benzer bir gruplarla ilişkisi olmamıştır olmayacaktır da. Ama Suriye rejiminin bu tür ilişkileri olmuştur. Suriye rejiminin Irak'ta terör yapan gruplarla olan ilişkilerinin belgeleri mevcuttur. Bu Türkiye'ye yönelik bir kara propagandadır.'