Grip ve Soğuk Algınlığında C Vitamini Kullanımı
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Saim Dayan, "Grip ve soğuk algınlığının tedavisinde zannedildiğinin aksine C vitamininin ilaç olarak alınmasının pek faydası olmadığı bildirilmiştir" dedi.
Prof. Dr. Dayan yaptığı açıklamada, mikropların antibiyotiklere karşı direnç kazanmaması için hekim yönlendirmesi olmadan bu tür ilaçların kullanılmaması gerektiğini belirterek, gereksiz kullanılan antibiyotiklerin bu ilaçlara karşı direnç gelişmesine neden olduğunu söyledi.
Grip ve soğuk algınlığının etkeni virüsler olduğu için tedavilerinde antibiyotiklerin yeri olmadığına dikkat çeken Dayan, "Bu tür enfeksiyonlarda gereksiz antibiyotik kullanımı bu ilaçlara karşı direnç gelişmesine neden olmaktadır. Grip ve soğuk algınlığı tedavisinde zannedildiğinin aksine C vitamininin de ilaç olarak alınmasının pek faydası olmadığı bildirilmiştir. Bu tür enfeksiyonlar tüm tedavilere rağmen genellikle bir haftada iyileşmektedir " ifadesini kullandı.
- Aspirin kullanımı tehlikeli
Prof. Dr. Saim Dayan, soğuk algınlığında Aspirin kullanımının tehlikeli sonuçlara yol açabildiğine dikkati çekerek, "Bu nedenle ateş düşürücüler ve burun tıkanıklığını gideren ilaçların doktor önerisi ile kullanılması gerekir. Tedavide bol sıvı tüketimi, serum fizyolojik türü burun damlası kullanmanın, istirahat etmenin ve sigarasız ortamın yararı vardır" diye konuştu.
Kış mevsiminde grip ve soğuk algınlığının daha sık görülmesinin nedeninin soğuktan çok, kalabalık yaşam ortamı, havalandırmanın iyi olmaması, düşük nem oranı ve kötü hijyen şartları olduğunu dile getiren Dayan, bu tür ortamlarda 200'den fazla virüsün havadan damlacık yolu ile enfeksiyona neden olabildiğini söyledi.
Bazı çocukların kış dönemi boyunca ortalama 5-7 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebildiğini vurgulayan Dayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ana nedeni grip veya soğuk algınlığıdır. Bu iki hastalığı birbiri ile karıştırmamak gerekir. Soğuk algınlığına neden olan 200'den fazla virüs mevcut iken grip etkeni İnfluenza A ve İnfluenza B virüsleridir. Bir kişi, bir kış dönemi boyunca sadece bir kez grip enfeksiyonu geçirir. Grip çoğu kez üst solunum yolu enfeksiyonu sanılır. Ama bu aslında soğuk algınlığıdır. Grip ve soğuk algınlığı arasında klinik açıdan da bir takım farklılıklar mevcuttur. Grip daha ağır seyreder; ateş, baş ağrısı, eklem ağrısı, kas ağrısı ve öksürük ön plandadır. Soğuk algınlığında ise boğaz ağrısı, hapşırık ve burun akıntısı daha sık görülen bulgulardır. Grip sonrası orta kulak iltihabı ve zatürree gibi komplikasyonların görülme sıklığı daha fazladır."