Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Basu Açıklaması

Dünya Bankası Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Şef Ekonomisti Kaushik Basu, dünya yoksulluğunu ortadan kaldırmada karşılaştıkları en büyük problemlerden birinin yolsuzluk olduğunu belirtti.


Columbia Üniversitesi Kalkınma Ekonomisi ve Politikası Merkezinin yeni hizmet binası açılışı onuruna düzenlenen ''Yoksulluk ve Zenginlik'' konulu panelde, yoksullukla mücadele politikasında hedeflere ulaşmada takip edilen uygulamalar sorgulanırken, alternatif senaryoların neler olabileceği konuları üzerinde duruldu.

Paneldeki konuşmasında, "Dünya yoksulluğunu ortadan kaldırmada karşılaştığımız en büyük problemlerden biri yolsuzluk'" diyen Dünya Bankası yöneticisi Basu, yoksullar için ayrılan kaynakların bazen amacından farklı alanlarda kullanıldığını kaydetti.

Bu konu ile ilgili ülkesi Hindistan'dan örnek veren Basu, yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşması noktasında önlemlerin artırılması gereğini, "Hindistan'da yolsuzluk çok büyük bir problem. Fakir insanlara yiyecek sağlamak için yürütülen bir program kapsamında hizmet veren 500 bin adet depo var. Bu depolardaki yiyeceklerin yüzde 44'ünün farklı amaçlar için sızdırıldığını tespit ettik. Hatta bazı yiyeceklerin Hindistan'a komşu ülkelerde satıldığını öğrendik'' cümleleri ile anlattı.

- ''Sahraaltı Afrika'da iyileşme beklenenden çok yavaş''

Günlük geliri 1,25 dolardan daha az olanların sayısını yarıya indirmeyi hedeflediklerini belirten Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Basu, ''Bu konuda en kötü bölge Sahraaltı Afrika. Bu coğrafyada yoksulluk rakamlarında azalma görülse de beklenenden çok yavaş'' dedi.

Dünya yoksulluk oranlarında son durumu gösteren bir istatistik tablosunu paylaşan Baş Ekonomist Basu, Afrika'nın Sahraaltı bölgesinde her yüz kişiden 26'sının yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirtirken bu oranın 356 milyona karşılık geldiğini belirtti.

Basu, gelişmekte olan ülkelerde yoksulluk oranının yüzde 6.3, dünya genelinde ise 5,5 olduğunu belirtirken, bu rakamlarının hedeflenen yüzde 3'ten hayli uzak olduğunun altını çizdi.

- "Cinsiyet eşitliğini sağlamalıyız'"

Dünyada, zenginler ile fakirler arasındaki uçurumun büyüklüğüne dikkati çeken Dünya Bankası Baş Ekonomisti Basu, önlem alınmadığı takdirde, 2030 hedeflerinde bile yoksulluk ile ilgili hedeflerin tutturulmasının zor olduğunu belirtti.

Yoksullukla mücadele için en önde gelen çalışmalardan birinin cinsiyet eşitliği olduğunu söyleyen Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Basu, ''Yoksullukla mücadele rakamlarını yakalamak istiyorsak, kadını güçlendirerek cinsiyet eşitliğini sağlamalıyız'' dedi.

Gelişmiş ülkelerde evsizlerin artması sorununun dile getirildiği bir soru üzerine, mevcut finans sisteminden örnekler veren Ekonomist Basu, ''Anayasalarla verilmiş haklar var. Ancak, birçok insan özellikle, banka kredisi vb. gibi finansal hizmetleri alırken neyin altına imza attığını anlamakta zorluk çekiyor. Sonuç itibari ile ekonomik düzen bozuluyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Basu, mevcut sistemde, insanlar arasında varlık anlamında farkların olmasının doğal karşılanması gerektiğini ancak aşırı farkların sorun yarattığını belirterek ''İnsan zekası bu soruna yeni kanunlarla yeni çözümler aramaya devam edecektir'' diye konuştu.

- "Türkiye Dünya Bankası'nın çok önemli bir ortağı"

Öte yandan, soru cevap bölümünde Türkiye'de ortaya konulan yoksullukla mücadele çabasından ve alınan sonuçların başarısından bahseden Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Basu, "Türkiye'yi önceden çok yakın takip ediyordum. Türkiye, yoksullukla mücadelede, diğer ülkelerden çok daha fazla yenilikçi bir yöntem ortaya koyuyor. Türkiye, diğer ülkelerdeki yoksullukla mücadelede, Dünya Bankası'nın çok önemli bir ortağı'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA