'Tarım Sigortaları Havuzu Paydaşlar Değerlendirme Toplantısı'

Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak, tarımın beslenme, istihdam ve ülkelerin kalkınması için önemli ve stratejik bir sektör olduğunu belirterek, "Tarımsal üretim yoksa hayat da yoktur" dedi.


İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde düzenlenen "Tarım Sigortaları Havuzu Paydaşlar Değerlendirme Toplantısı"nda konuşan Kadak, tarım sektörünün ülke ekonomisindeki istihdamın yüzde 25,5'ini oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'nin dünyada 7'nci, AB ülkeleri arasında ise birinci büyük tarımsal ekonomiye sahip olduğunu aktaran Kadak, "Tarım beslenme, istihdam ve ülkelerin kalkınması için önemli ve stratejik bir sektördür, tarımsal üretim yoksa hayat da yoktur. Devlet destekli tarım sigortalamaları, doğal afet ve hastalıklarda, tarım ve hayvancılıkta, neden olduğu zararlarda üretimin devamının sağlanması için önemli bir yer tutar. Bitkisel ve hayvansal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanmasının yanı sıra kamu bütçe disiplini açısından sigorta önemlidir" diye konuştu.

Tarım sigortalarıyla ilgili yasal düzenlemelerle sistemin güçlendirildiğini anlatan Kadak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Havuz sisteminin bütünsellik, standardizasyon, verimlilik ve ölçek ekonomisi, yüksek güvence ve sürdürülebilirlik gibi faydaları vardır. Son 7 yıllık uygulama sonuçlarına göre, 2012 yılı itibarıyla ülkemizde poliçe sayısı, sigorta modeli, sigortalı alan, sigortalı büyükbaş hayvan ve küçükbaş hayvan sayısında çok ilerleme kaydedildi. Bu yıl sonu bu rakamların daha da artacağı düşüncesindeyiz."

Kaynak: AA