Hakim ve Savcıların Ankara Dışında Kurduğu 'İlk' Dernek

Bursa merkez ve ilçelerinde görev yapan 166 hakim ve savcı, mesleki dayanışmayı artırmak amacıyla "Pozitif Hukuk Derneği"ni kurdu. Derneğin, hakim ve savcıların Ankara dışında kurduğu mesleki amaçlı ilk dernek olduğu bildirildi.


Derneğin eş başkanı Cumhuriyet Savcısı Şemsettin Aksoy, Adalet Sarayı'ndaki Bursa Barosu odasında, dernek üyesi hakim ve savcıların katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Aksoy, kurdukları dernek ile hakim ve savcıların mesleki sorunlarına minimum düzeyde de olsa olumlu katkıda bulunmayı, mesleğe yeni ve farklı bir soluk kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Ankara'da hakim ve savcılar tarafından kurulan iki derneğin bulunduğunu hatırlatan Aksoy, Pozitif Hukuk Derneği'nin taşrada ilk kurulan dernek olduğunu vurguladı. "Kurulma aşamasında iki dernek daha bulunmaktadır" diyen Aksoy, Avrupa'daki gelişmeleri, hakim ve savcıların dernekleşmesini, sivil toplum örgütü kurmalarını örnek aldıklarını söyledi.

Avrupa'da çok sayıda hakim ve savcı derneklerinin bulunduğunu aktaran Aksoy, şöyle konuştu:

"Bu derneklerin her biri farklı faaliyet alanları belirlemiş durumdalar. Biz, faaliyet alanımızı mesleki dayanışma kültürünün oluşması üzerine kurduk. Asgari müştereklerde toplandık. Tüm hakim ve savcıların sesi olmayı hedefliyoruz. Bu anlamda da meslektaşlarımızdan büyük bir ilgi gördüğümüzü söyleyebiliriz. Şu an için Bursa ve ilçelerinde görev yapan hakim, savcı arkadaşlarımızla birlikte bu derneği oluşturduk."

-"Günde 50-60 dosyayla duruşma yapmak zorunda kalıyorlar"

Kuruluş aşamasında Avrupa'daki standartlarını da esas aldıklarını dile getiren Şemsettin Aksoy,şöyle devam etti:

"Türkiye'de, hakim ve savcıların sayısal anlamda Avrupa standartlarının çok altında olduğu kesin. Avrupa standartlarında kişi başına düşen hakim sayısıyla Türkiye'deki birbirine uyumlu değil. İş yükü olabildiğince fazla. Mesela bugün birçok mahkemede hakim savcılar, günde 50-60 dosyayla duruşma yapmak zorunda kalıyorlar. Bunlar bizim en önemli mesleki sorunlarımız arasında yer alıyor. Bununla ilgili çalışma yapmak, kamuoyunu bilgilendirmek, ilgili mercilerle iletişime geçmek en önemli hedeflerimiz arasında."

Büyük kentlerde, "kent kültürü"nün oluşmadığını belirten Aksoy, "Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız görüşmede, 'Bursa Kent Kültürünü Geliştirme Platformu oluşturalım. Dernek olarak bunun proje ortağı olalım' dedik. İnsanların kurallara uymasını geliştirmek lazım. Bu anlamda bir platform oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz ve dernek olarak da bu platformun proje ortağı olacağız" ifadelerini kullandı.

-"Hiç kimseye yakın veya uzak bir dernek değiliz"

Geçici yönetim kurulu üyesi Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya ise derneğin amacının meslektaş dayanışmasını arttırmak olduğunu ifade etti.

Yargıda mevcut olan tüm farklılıklara saygının esas olduğunu belirten Kaya, "Hiç kimseye yakın veya uzak bir dernek değiliz. Herkese kapımız açıktır. Üye olanların özelliklerini dikkate aldığımızda derneğin birleştirici bir dernek olduğunu görüyoruz. Hem insan onurunu ve haklarını, aynı zamanda meslektaşları korucuyu nitelikte bir derneğiz. Gerçekten derneğimiz Avrupa standartlarına uygun çalışacak, meslektaş sorunlarına çözüm üretecek bir dernek özelliklerini taşıyor. Yargı büyük bir ailedir ve hepimiz adalet için varız" dedi.

Toplantıya, Bursa Cumhuriyet Başsavcıvekili ve dernek eş başkanı Nurettin Canata, Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz ile bazı hakim ve savcılar katıldı.

Kaynak: AA