165 Bin 592 Vatandaşa Kurs Verildi

İl Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği Toplantısı Öğretmenevi’nde yapıldı.

165 Bin 592 Vatandaşa Kurs Verildi

Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu başkanlığında yapılan toplantıya, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Mustafa Cora, Eğitim Denetmenleri Başkanı Nihat Çelikezen, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, vakıf, oda ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Toplantıda 2012-2013 eğitim-öğretim yılı Halk Eğitimi Hizmetleri değerlendirildi ve 2013-2014 eğitim-öğretim yılı Halk Eğitimi Çalışma Programı ve Planı hazırlandı.

Programın açış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ömer Okuyucu; “Meslek eğitimi ve istihdam arasındaki ilişkinin kuvvetlendirilmesi, tüm ülke ekonomileri için vazgeçilmez bir önem taşımaktadır. Teknolojik ilerlemenin getirdiği yenilikler yüzünden terk edilen iş kolları olduğu gibi, ilerlemenin gereklerine uygun yeni iş alanları da devreye girmektedir. Bu nedenle iş gücünün yalnızca tek bir alanda eğitimi artık yeterli olmamaktadır. Bunun yerine çağın gereklerine kısa sürede uyum sağlayabilecek niteliklere sahip işgücünün yaşam boyu eğitimi öngörülmektedir. Ancak, böylesine geniş ve kapsamlı bir çalışmanın sadece Halk Eğitim Merkezlerinin imkânları ile yürütülmesi mümkün olmadığından, diğer bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar ile gönüllü kuruluşlara Milli Eğitim Bakanlığımızın denetim ve gözetiminde halka açık yaygın eğitim amaçlı faaliyetler düzenleme hakkı ve imkanı verilmiştir” dedi.

Yaşam boyu eğitim için ilgili tüm kurumların desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirten İl Milli Müdürü Dr. Mustafa Cora; “2012-2013 eğitim-öğretim yılında ilimizde düzenlenen okuma-yazma, meslek ve sosyal kültürel kurslarla toplam 165 bin 592 vatandaşımıza hizmet götürülmüştür. Bu kurslara katılım özellikle kırsal kesimlere taşınarak ve artarak devam edecektir” diye konuştu.

2013-2014 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILINDA YAPILACAK ÇALIŞMALAR
2013-2014 eğitim- öğretim yılında yapılacak çalışmalar hakkında da açıklamalarda bulunan Dr. Cora; “Aile eğitimi çalışmalarını yaygınlaştırmak için aile eğitimi programları hakkında toplumu bilgilendirmeye yönelik kampanya, seminer, panel gibi etkinliklerin düzenlenecek ve 0-18 yaş aralığında çocukları olan aileler için aile eğitim kursların açılacak. Engelli vatandaşlarımızın kurslardan azami ölçüde faydalanması için imkanlar ölçüsünde gerekli tüm tedbirlerin alınması ve kurslara teşvik edilmeleri sağlanacak. Aile içi şiddetle, suça bulaşan, istismara maruz kalan, tedbir kararı alınan, koruma altına alınan çocuklar ve aileleri için ilgili kurumlarla/ kuruluşlarla görüşerek bunlara yönelik uygun kursların açılacak. Halk eğitimi merkezlerinde yabancı dil kursları yaygınlaştırılacak. Kırsal kesimlerden kente göç eden ve sosyoekonomik düzeyi düşük ailelere yönelik olarak; iç-dış göç, kente uyum, vatandaşlık eğitimi ve aile eğitimlerinin verilecek. Açık öğretimle ilgili okul ve kurumlarımızın alt yapıları güçlendirilecek.

Halk Eğitim Merkezlerinde milli kültürümüzün bir parçası olan halk oyunları ekiplerinin kurulması, ilk ve ortaöğretim kurumlarıyla işbirliği içerisinde öğrencilere halk oyunlarımızı öğretmek için usta öğreticiler görevlendirilecek. Okullar Hayat Olsun Projesi kapsamında; okullar yaz tatilinde hafta sonları, yarıyıl tatillerinde hafta içi mesai saatleri haricinde açık tutularak yapılacak faaliyetlere imkan sağlanacak okul bahçelerini, bilişim sınıflarını, konferans salonlarını, kütüphaneleri ve derslikleri halkın kullanımına açarak okulları halkın eğlenme ve dinlenme aktivitelerine imkan veren güvenli mekanlar haline getirilip, Belediyelerin açacağı kursların okullarda açılmasına imkan sağlanılacak” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA