Yenidoğan Yeniden Canlandırma Eğitimi Verilecek

Isparta Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Osman Aydın,tüm dünyada yılda 4 milyon yeni doğan bebeğin öldüğünü belirterek, bunların yüzde 23’ünün doğum sonrası kaybedildiğini belirtti.

Isparta Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Osman, "Doğumu izleyen dakikalar bebeğin uterus dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır. Asfıksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yenidoğanın, yeterli bir resüsitasyona hakkı vardır. Bu ise,doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yeni doğan resüsitasyonunda becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir" dedi.

AMAÇ HER DOĞUM ODASINDA EĞİTİMLİ BİR PERSONEL
Aydın, toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözlenebileceğini belirterek, "Neonatal ve perinatal ölümler ise sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlıdır" dedi.

Aydın bu ölümlerin, erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilendiğini belirterek, "Sağlık Bakanlığı tarafından 1998 yılında başlatılmış olan Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) ile ülkemizde; Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) kapsamında yer alan uygulayıcı ve eğitici eğitimleri Türkiye geneline yaygınlaştırılarak, sağlık personeli eğitilmiştir. Her doğum salonunda eğitilmiş en az bir personelin mutlaka bulunmasının amaçlandığı program kapsamında gerçekleştirilen uygulayıcı eğitimleriyle, temel resüsitasyon uygulamalarının yerleştirilebilmesi için, bu konuda eğitim almış ve standart uygulama yapacak personel yetiştirilmektedir" şeklinde konuştu
EĞİTİM 9-11 EKİM TARİHLERİ ARASINDA
Programın doğum odasındaki herkesi hedeflediğine değinen Aydın, Türkiye'de doğumda gelişebilecek yeni doğan mortalitesini ve asfıksinin yol açacağı sekelleri en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tuttuğunun gerçek olduğunu kaydetti.

Aydın, "Neonatal döneme yönelik yürütülen NRP ve diğer çalışmalar sonucunda bebek ölüm hızı binde 7,7'ye, neonatal ölüm hızı ise binde 4,6' ya düşmüştür. İlimizde 2008 yılında yüzde 0 15,4 olan bebek ölüm hızı oranı 2012 yılı yıl sonu itibari ile yüzde 0 9,26’ya düşmüştür. Yenidoğan Canlandırma Programı, Eğitim Günleri ilimizin ihtiyaçları doğrultusunda planlanmış olup, alanında uzman eğitimciler ve geniş bir katılımcı kitlesi ile 9-11 Ekim 2013 tarihlerinde Isparta Barida Otel’de yapılacaktır. Bu kapsamda, 8 Ekim 2013 tarihinde NRP Eğitici güncelleme, 9-11 Ekim 2013 tarihleri arasında ise NRP Uygulayıcı Eğitimi, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’ndan Kurs Sorumlusu Mehtap İbiş’in katılımı ile gerçekleşecektir" şeklinde bilgi verdi.

BAKANLIK ONAYLI SERTİFİKA VERİLECEK
Eğitim programının SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi, birliğe bağlı hastaneler, özel hastaneler, aile hekimleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde görevli personelin katılımıyla gerçekleşeceğini söyleyen Aydın, "Isparta Sağlık İl Müdürlüğü, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğü olarak, Sağlık Bakanlığımız hedefleri doğrultusunda, Yeni Doğan Canlandırma Programı (NRP) eğitimi ile asfıksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amaçlanmaktadır. Eğitim toplantıları sonunda başarılı olan katılımcılara Sağlık Bakanlığından onaylı Yeni Doğan Canlandırma Eğitimi (NRP) sertifikası verilecektir" dedi.

Kaynak: İHA