Özgün, Çağdaş ve Özgür Hava Aracı ve Uzay Aracı Paneli

Makine Mühendisleri Odası tarafından, ‘Özgün, Çağdaş ve Özgür Hava Aracı ve Uzay Aracı Teknolojilerinin Geliştirilmesine Yönelik Öneriler, Yeni Sayısal Uçuş Paradigmasının Ulusal Olarak Gerçekleştirilebilmesi İçin Gereken Bilgiler’ konulu bir panel düzenlendi.

Panelde moderatörlük yapan Prof. Doç. Dr. Melih C. Kuşhan, havacılık ve uzay dalının dünyadaki önemine vurguladı. Kuşhan "Son günlerde Türkiye ile Çin arasındaki Hava Savunma Sistemi ile görüşmelerde bile NATO sanki ayağa kalktı. Bu bile konunun ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi. Ülkemiz olarak buna ayak uydurmamız gerekiyor. Eskişehir’de havacılık kümelenmesi var. Oda olarak da bu görevi yerine getiriyoruz. Her yıl Ulusal Havacılık Kurultayı yapıyoruz” dedi.

Panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Hüsnü Arsev Eraslan, ABD’de Apollo projesi, uçaklardaki yazılımlar ile ilgili bir sunum yaptı. Türkiye’nin hava aracı ve uzay aracı teknolojilerinde paket programın kullanmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Eraslan “Çünkü bu paketin içinden ne çıkacağı belli olmaz. Özgün Türkiye yazılımı oluşturulması lazım. Ses ötesi konusu tam anlamıyla çözülmedi. ABD hala bu konuda çalışmalarını sürdürüyor” şeklinde konuştu.

Bu teknolojilerde Almanya, Hollanda, ABD, Japonya gibi ülkelerin işlerini bilgisayarla çözümlediğini vurgulayan Prof. Dr. Hüsnü Arsev Eraslan, “Diğer tarafta da bunların maliyeti çok yüksek. Apollo projesinin ilk etabında 500 bin emekçi, 20 bin kuruluş çalışmış ve 4 milyar dolar harcanmış. 2010 harcaması 150 milyar dolardır. İlk çalışmalar ve yazılımlar gerçekten maliyeti çok yüksek. Türkiye için bu konuda bu maliyetlerin 10'da 1’i ve 50’de 1’i harcar. Türkiye’de bunu yapacak insan gücü vardır. Türkiye kendisine özel yazılımı gerçekleştirir. Bizim en büyük eksiğimiz takım çalışmasının tam oturmamasıdır. İnsan gücümüz var, ama paramız yok, yani maliyeti çok yüksek“ diye konuştu.

Prof. Dr. Hüsnü Arsev Eraslan, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1938 yılında ‘İstikbal Göklerdedir’ sözünü anımsatarak “Atatürk’ün o yıllarda geleceğin gökyüzünde olduğuna işaret etmişti. Günümüzde ülkelerin havacılık ve uzay alanındaki mücadelelerini sürdürüyorlar. Geleceği yıllar önceden görmenin en güzel örneği” dedi.

Türkiye’nin bu alandaki çalışmalarını yorumlayan Prof. Dr. Eraslan, insan gücünün, bilim gücünün, alt-yapı teknolojinin gücünün, ekonomik gücünün yeterli olduğunu ancak yönetim gücünde soru işaretleri olduğunu sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Hüsnü Arsev Eraslan iki bölüm halinde düzenlenen panelde katılımcıların sorularını da yanıtladı.
Kaynak: İHA