Büyükşehir Kanunu İllere ‘prestij’ Sağlayacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, seçimlerin hemen ardından yürürlüğe girecek Büyükşehir Kanunu ile prestij yatırımların kolaylıkla yapılabileceğini, hangi konuda olursa olsun belediyelerin aldıkları kararları rahatlıkla uygulayabileceğini söyledi.

Büyükşehir Kanunu İllere ‘prestij’ Sağlayacak
AK Parti Teşkilat Başkanlığı’nın AK Parti Mardin İl Başkanlığı’yla birlikte düzenlediği teşkilat içi eğitim toplantısı, Yay Grand Otel’de yapıldı. Toplantıya AK Parti Teşkilat Başkan yardımcıları Nurettin Nebati ve Mahmut Göksu, AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, AK Parti Mardin İl Başkanı İbrahim Fide ve partililer katıldı.

AK Parti Teşkilat Başkanlığı’nın tavsiyesiyle toplantıya katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kamuoyunda Büyükşehir Kanunu olarak bilinen ve seçimlerin hemen ardından yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle ilgili düşüncelerini paylaştı. Prestij yatırımlar olarak bilinen makro ölçekli projelerin bugün ancak büyükşehir belediyelerinin bütçeleriyle yapılabileceğini, ilçe ve belde belediyelerinin sahip olduğu maddi kaynakların bunu sağlamaya yetmeyeceğini belirten Başkan Altepe, Büyükşehir Kanunu’yla birlikte bu düzensizliğin kontrol altına alındığını ifade etti.

Kanunun Bursa’da uygulanmasından örnekler veren Başkan Altepe, yasa çıkmadan 4 yıl önce çalışmalara başladıklarını ve şehrin dört bir tarafına sanki büyükşehir sınırları içerisindeymiş gibi yatırım ve hizmet götürdüklerini hatırlattı. Yürürlüğe girme aşamasında olan kanunun fiilen uygulanmasıyla 20 yıllık hizmetleri 4 yılda gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Altepe, “Türkiye’nin yerli ilk tramvayını ürettirerek raylara indirdik. 45 bin kapasiteli dünya standartlarında bir stadyumu hizmete alma noktasındayız. İstanbul ile aramızı daha da sıkı tutmak için deniz otobüsü ve deniz uçağı seferleri koyduk. Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni düzenleyerek UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aday hale getirdik. Birbirinden vizyonel onlarca projeye imza attık” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yasayla birlikte ilçeler olduğu kadar il merkezlerinin de yatırımlardan nasibini alacağını söyledi.

Kanunun güçlü mahalli idareler hedeflediğini, yatırımların belediye eliyle yapılmasını sağladığını, kentin gelişimi konusunda her türlü enerjiyi stoklamak ve sinerjiye çevirmek isteyen yerel yönetimlere büyük imkanlar getirdiğini ifade eden Başkan Altepe, “Yasanın pilot uygulaması, 3 yıl boyunca İstanbul ve Kocaeli bölgelerinde yapıldı. İl sınırlarının bir bütün şeklinde kalkındığı görüldü ve ülke geneline yaygınlaştırılması kararı alındı” diye konuştu.

Kaynak: İHA