Bölgenin En Görkemli Camisi Hizan’da Yapılıyor

Bediüzzaman Said-i Nursi’nin doğduğu yer olan Bitlis’in Hizan ilçesinde Doğu Anadolu Bölgesi’nin en görkemli camisi inşa ediliyor.

Başta Bediüzzaman Said-i Nursi, Seyyid Sıbğatullah Arvasi gibi büyük din alimlerinin doğduğu yer olan Hizan’da; siyasiler, bürokratlar, hayırsever işadamları ve ilçe halkının yardımlarıyla bölgenin en görkemli camisi yapılıyor. Yapımına 2011 yılında başlanan 5 Bin kişi kapasiteli külliye şeklindeki Hizan Merkez Yeni Cami’nin 2014 yılında tamamlanarak ibadete açılması hedefleniyor. Toplamda 4 katlı olarak inşa edilen caminin ibadete açılması halinde bölgenin önemli ilim merkezlerinden biri olacağını belirten Hizan Merkez Yeni Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Erdal Özdemir, “2011 yılında caminin yapılışına başlandı ve şu ana kadar 2,5 milyona yakın bir para harcanarak camimizin kaba inşaatını tamamladık. Kurşun çalışmalarımız devam ediyor. 4 kat ve bin 300 metrekare kullanım alanına sahip camimiz 5 bin kişi kapasitelidir. Caminin birinci ve ikinci katlarında taziye evi, gasilhane, Kur’an kursu, bayanlar için mescit ve abdest alma yerleri ile işyerleri bulunuyor. Camimizin yapım aşamasında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, ilçe müftülüğünün, milletvekillerimizin, işadamlarımızın, esnafımızın ve halkımızın büyük katkıları oldu. Hepsine yardım ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Camimizin ince inşaat çalışmalarının tamamlanıp ibadete hazır hale getirilmesi için tüm hayırseverlerin yardımlarının devam etmesini bekliyoruz” dedi.

Hizan İlçe Müftüsü Zahit Demirel ise, evliyalar diyarı olan Hizan’a yakışır bir cami yapmayı amaçladıklarını ifade etti.

Demirel; “2007 yılında buradaki eski caminin yıkılıp yerine yeni bir cami yapılması için proje hazırlandı. 2011 yılında eski cami yıkılarak yerine bu yeni cami yapılmaya başlandı. Bu cami 2 yıl gibi kısa süre içerisinde Hizan’a ve Hizan halkına yakışır bir şekilde hızla devam etti ve bu duruma geldi. Mimari özelliği bakımından hem bölgemizde hem de ilimizdeki en görkemli cami diye nitelendirebiliriz. Burası sadece cami olarak değil, bir külliye olarak inşa edildi. Kapasite olarak Bitlis’in ikinci büyük camisi konumundadır. Cami tamamlandıktan sonra aynı anda 5 bin kişinin ibadet edebileceği bir mekan olacak” dedi.

“2014 YILINDA İBADETE AÇMAYI HEDEFLİYORUZ”
Caminin ince inşaat çalışmalarının bir an önce tamamlanıp 2014 yılında ibadete açmayı planladıklarını belirten Müftü Demirel, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada hayırseverlerin yardımlarını beklediklerini söyledi.

Demirel; “Bediüzzaman Said-i Nursi, Seyyid Sıbğatullah Arvasi gibi alimlerin ve büyük zatların doğup yetiştiği bu topraklara bu cami yakışırdı. Camimizin kaba inşaatı bitti. Herkesin gurur duyacağı bir cami inşa edildi. Bunda Hizan halkının tamamının büyük gayreti var. Cami derneği ve üyelerinin çok büyük gayretleri oldu. Ben bu büyük mabedi inşa eden ve inşa edilmesinde katkı sağlayan başta cami dernek başkanı ve üyeleri olmak üzere tüm Hizan halkına teşekkür ediyorum. Bu caminin daha çok yapılacak işleri var. Bunun için büyük iş adamlarımızdan, imkanı olanlardan özellikle yardım talep ediyoruz. Çünkü caminin bütün ince işleri duruyor. Bunlarında yapılması için büyük yardımlar gerekiyor. Hayırsever el atarlarsa hep birlikte el ele verirsek bu camimizin inşaatını kısa sürede tamamlarız” diye konuştu.

Kaynak: İHA