Pervin Buldan: Özgürlükler sadece türban meselesinde olmamalı

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Özgürlükler sadece türban meselesinde olmamalıdır. Sadece türban ya da başörtüsü yasaklı değildir. Kimlikler, dinler, kültürler, inançlar yasaklı haldedir." dedi.

Pervin Buldan: Özgürlükler sadece türban meselesinde olmamalı
AK Partili 4 kadın vekilin Meclis'e başörtüsü ile gelmelerinin ardından BDP grubu adına Pervin Buldan konuştu.

'TÜM KADIN VEKİLLER BİR ARAYA GELSİN'
Pervin Buldan Meclis Genel Kurulu'nda söz alarak yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin çok önemli bir sorunun çözüldüğünü ifade ederek, ''2. Merve Kavakçı olayı yaşanmadığı için tüm partileri kutluyorum. Bu zafer sokaklarda kadınların bugüne kadar yaptıkları eylemlerin sonucunda gerçekleşmiştir. Kadın meselesinde erkekler lütfen konuşmasın. Kadın arkadaşlarıma çağrıda bulunuyorum: Kadınlar ile ilgili tüm sorunlar için bir araya gelelim.'' dedi.

Buldan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“TÜM KADINLARI KUTLUYORUM”
Türban meselesinin ya da başörtüsü meselesinin TBMM altında çözülmüş olmasından kaynaklı memnuniyetimizi belirtmek istiyoruz. Ayrıca bugün, bu çatı altında, ikinci bir Merve Kavakçı olayı yaşanmadığı için bir grup olarak partileri kutluyorum. Ama şunun altını önemle çizmek istiyorum. Bugün 4 kadın milletvekili arkadaşımızın başörtüsü takarak TBMM altında en büyük neden ve sebep kadınların yıllardır alanlarda vermiş olduğu bir mücadelenin sonucudur, tüm kadınları kutluyorum. Çünkü AKP iktidarı 11 yıldır türban meselesini gündemine almamış ve çözmemiştir.

'ÖZGÜRLÜKLER SADECE TÜRBAN MESELESİNDE OLMAMALI'
Geçen yıl Altan Tan'ın verdiği kanun teklifi AKP'li vekiller tarafından reddedilmiştir. Bu gerçeği unutmamanızın altını çiziyorum. Özgürlükler sadece türban meselesinde olmamalıdır. Sadece türban ya da başörtüsü yasaklı değildir. Kimlikler dinler kültürler inançlar yasaklı haldedir. Bir bütün olarak Türkiye'de hiç bir konuda yasak olmaması gerektiği, insanların özgürce ifade edebildiği ve yaşadığı Türkiye'yi yaratmak zorundayız.

'ERKEKLER, KADINLARIN NE GİYECEĞİNE KARIŞMASIN'

Birincisi erkeklere, ikincisi kadınlara çağrı yapmak istiyorum. Erkekler, kadın meselesinde kadınların ne giyeceği, ne takacağına, nasıl hareket edeceğine karışmasın. Bu konuda erkeklerin ne hakkı vardır ve haddidir. Biz kadınlar olarak, bundan sonra bize ilişkin hiçbir şekilde eleştiri, müdahale ve öneri almak istemiyoruz. Bizler nasıl giyineceğimizi nasıl yaşayacağımızı sizlerden öğrenmek istemiyoruz. Düşünecek beynimiz, hareket edecek irade gücümüz var. Kadın arkadaşlarıma bir çağrı yapmak istiyorum.

'HER TÜRLÜ ŞİDDETTE BİR ARAYA GELEBİLMELİYİZ'
Sadece başörtüsü meselesinde değil, kadına yönelik her türlü şiddet meselesinde bir araya gelebilmeliyiz. Kadın haklarını savunabilmeliyiz. BDP Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan ölüm orucuna girdi. Rojava ile Türkiye arasına örülmek istenen duvar için bunu yapıyor. Bu konuda kadınlar olarak konuşmalı ve tavır almalıyız. Kadınlar tek ses olduğu sürece, tek yürek olduğu ve birlikte hareket ettiği sürece özgürlüklerimiz daha çok gelişecek ve kadınlara bakış açısı Türkiye'de değişecektir. Kadınları birlik ve beraberliğe, birlikte hareket etmeye davet ediyorum. Tüm özgürlükler bizim olsun istiyorum.'