-trabzon'daki Ayasofya'nın İbadete Açılması

Trabzon İdare Mahkemesi, Ayasofya Müzesi'nin camiye çevrilmesi ve ibadete açılmasına ilişkin işlemin iptali talebiyle açılan davayı reddetti.


Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte cami olarak kullanılan ancak ardından müze olarak hizmet vermeye başlayan Ayasofya Mahallesi'ndeki tarihi Ayasofya'nın bir süre önce yeniden cami olarak hizmet vermeye başladığını anımsattı.

Bunun üzerine Mimarlar Odası Trabzon Şubesi'nin de aralarında bulunduğu bazı dernek ve sivil toplum kuruluşlarınca Ayasofya'nın camiye çevrilmesi ve ibadete açılmasına ilişkin işlemin iptal edilmesi istemiyle Trabzon İdari Mahkemesine başvurduğunu belirten Yıldırımhan, söz konusu davada Ayasofya'nın camiye çevrilmesine ilişkin tesis edilen bir idari işlemin mevcut bulunmaması sebebiyle davanın reddine karar verdiğini söyledi.

Yıldırımhan, Trabzon'daki Ayasofya'nın tapusunda cami olarak gözüktüğünü ve buranın camiye çevrilmesinde de herhangi bir idari işlem yapmadıklarını ifade ederek, "Burada idari bir işlem söz konusu değildir. Çünkü biz orada yapıyla ilgili herhangi bir değişiklik ya da çalışma yapmadık. Sadece tapusundaki fonksiyonunu verecek şekilde tefrişat yaptık. Dolayısıyla idari bir işlem söz konusu olmadığı için davacıların talepleri mahkemece reddedildi" dedi.

Davacıların mahkemece haksız bulunduğuna işaret eden Yıldırımhan, "Davacılar Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesini istemiyorlardı ve camiye dönüştürülme işlemin durdurulmasını istiyorlardı. İdare Mahkemesi de davacıları haksız bulup davayı reddetti" diye konuştu.

Kaynak: AA