Marmaray için tarihi tören

Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray, Cumhuriyet'in 90. kuruluş yıldönümünde gerçek oldu. “Asrın Projesi” olarak nitelendirilen Marmaray, törenle hizmete girdi.

Marmaray için tarihi tören
Marmaray, Cumhuriyet'in 90. yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın yanı sıra 8 ülkeden 9 bakanın katılımıyla hizmete açıldı.

Devlet zirvesinin tam kadro hazır bulunduğu törene, dünyadan da aralarında Japonya Başbakanı Abe'nin de bulunduğu çok sayıda konuk katıldı.

Açılış öncesi Kıyı Emniyeti'ne ait gemiler su fışkırtıp, korna çalarak denizde gösteri yaptı.

Marmaray'ın açılış töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı.

'ÇİFTE BAYRAM'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, konuşmasında şunları söyledi:

'Tarihe tanıklık ediyoruz. Bugün çifte bayram yaşıyoruz. Cumhuriyetin 90. yılı Marmaray ile taçlanıyor. Marmaray asırların projesi. Sadece İstanbul ve Türkiye için değil, dünya için de önemli bir proje. Tarihe, medeniyete yeni bir kapı açıyoruz.'

'MARMARAY'DAN ÖNCE, MARMARAY'DAN SONRA'

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, konuşmasında şunları söyledi:

'Bugün Türkiye iki bayramı birden kutluyor. Cumhuriyetimzin 90. yıldönümünü kutluyoruz. Cumhuriyetimizin 90. yaşına Marmaray'ı armağan ediyoruz. Bugün çok heyecanlıyız, haklı bir gururu yaşıyoruz. Çünkü Marmaray Projesi üzerinden yüzyıllar da geçse Türk milletinin hayallerini gerçeğe dönüştürdüğü projedir. Marmaray Türkiye'ye hayırlı olsun. Projenin temel atmasında, her tüpün indirilmesinde, ilk sürüşün gerçekleşmesinde bizzat gelerek tünellere gelerek hemen hemen projenin her kademesinde çalışmaları takip eden Marmaray'ı ülkemize armağan eden sayın cumhurbaşkanım ve başbakanıma şükranlarımı arz ediyorum.

Nasıl Üsküdar fethi yüzyıl beklediyse, Marmaray projesini de 150 yıl bekledi. Bu proje sadece istanbul'un projesi değil, bu proje uzakdoğu ile Avrupa'yı, medeniyetleri birleştiren en derin tüp tünel projesidir. Mühendislik çalışmalarının son noktaya geldiği bir projedir. Bu proje İstanbul'un bilinen tarihini değiştiren bir projedir. İstanbul artık Marmaray'dan önce Marmaray'dan sonra diye anılacak. İstanbul'un tarihi Marmaray'la yeniden yazıyoruz.

Bu projenin temelini 9 Mayıs 2004 tarihinde burada atmıştık. Allah'a şükrediyorum, en güzel yıllarını bu şehirde geçirmiş bir kardeşiniz olarak bu projenin bittiğini görmeği bana nasip ettiği için Allah'a hamd ediyorum.'

Bugün cumhuriyetin 90. yaş gününü kutlarken, hükümetimiz çok büyük bir hediyeyi vatandaşalımıza sunuyor.

Çok büyük projeler önce hayal edilir sonrada kararlı ve vizyonlu insanlar çıkar ve bu projeleri gerçekleştirler. 153 sene önce hayal edilen bu proje bugün ne mutlu ki hükümetimiz tarafından gerçekleştirildi. Hep beraber Üsküdar meydanda temellerini atmıştık. Çok şükür bugün yine açılışını yapmanın gururunu paylaşıyoruz. İstanbul'u 3 büyük imparatorluğa başkentlik yaptı ve İstanbul'a da bir çok izler ve eserler bıraktılar.

Biz sadece iki yakayı birleştirmiyoruz biz aynı zamanda en uzakları da birleştiriyoruz. Bakü-Tiflis-Kar demiryolu seneye başlayacak. Bu taraftan asyaya kadar gidecebileceğiz. Bu proje pekinle londranın arasıı birleştirmiş oldu.
Bu projeyi hayata geçirmenin gururunu ve mutluluğunu hep beraber yaşamalıyız. Sizler daha iyi hizmetlere layıksınız. SOn yıllardaki istikrrar ve güven ortamı bu projeleri ortaya çıkarmıştır.

Emeği geçen herkese tüm Türk milleti adına teşekkür ediyor. Bu proje çok büyük bir mühendislik projesidir. Bu proje ile ilgili çok konferanslar verilecektir. Marmaray'la gurur duyacağız ve Türkiye'yi muhasır medeniyletler seviyesine çıkarmak ve çıkmak için gece gündüz hep beraber çalışmaya devam edeceğiz.