Etü Rektörü Prof. Dr. Yaylalı Açıklaması

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, ETÜ’nün kuruluş felsefesinde bilimselliği ve analitik düşünmeyi esas aldığını, yapılanmasını 2023 vizyonu ile hazırlanan ve Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanan Gelişim Planı çerçevesinde gerçekleştirdiğini söyledi.

Etü Rektörü Prof. Dr. Yaylalı Açıklaması

ÜNİVERSİTELER; BİLGİYİ ÜRETİR, ÖĞRETİR, SUNAR VE YAYAR
“İyi bir üniversite demek, nitelikli ve donanımlı eğitimciler ve araştırmacılar demektir” diyen Prof. Dr. Yaylalı, “İyi bir üniversite, çalışkan, akıllı ve entelektüel bir arkadaş ortamı demektir. İyi bir üniversite, kaliteli kitapların, kütüphanelerin, donanımlı laboratuvarların, öğrenciyi zihnen ve bedenen geliştiren tesislerin bulunduğu bir ortam demektir. Eğer öğrenci bu imkânlardan faydalanmayı becerebilirse; katılımcı, özgür düşünen, sosyal ve toplumsal değerler üreten ve ürettiklerini hayata uyarlama becerisine sahip olan birer birey olur. Üniversiteler; bilgiyi üretir, öğretir, sunar ve yayar. Bu dört fonksiyon, üniversitenin varoluş sebebi, misyonudur. Bilgi üretme işlevini araştırma-geliştirme (AR-GE) faaliyetiyle, Öğretme işlevini eğitim-öğretim faaliyetiyle, Sunma işlevini topluma danışmanlık yapma ve Yayma işlevini yayın yapmak suretiyle yerine getirir. Üniversite laboratuvardır, kitaptır, yetişmiş elemandır, akıldır, bilimdir. Üniversite, gerçeği aramak çilesi ve yürekliliğidir.” Dedi.

ÇAĞDAŞ BİR ÜNİVERSİTE, BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK PROJELER GERÇEKLEŞTİRMELİ, SANAYİ İLE YAKIN İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE OLMALIDIR
ETÜ bünyesinde akademik birimleri yapılandırırken 2023 vizyonu çerçevesinde hazırladıkları Gelişim Planını esas aldıklarını anlatan Prof. Dr. Yaylalı, “Üniversitemiz bünyesinde mevcut olan Makine Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik,Matematik, İktisat ve İşletme bölümlerimize ilave olarak 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle İnşaat Mühendisliği ve Tarih bölümlerini de aktif hale getirdik.

Bu yıl itibariyle eğitim-öğretime, “Merkezi Derslikler” olarak isimlendirdiğimiz bu binamızda başladık. Binamızda 10 adet modern derslik, 1 adet konferans salonu, 2 adet lisansüstü derslik, 2 adet tam donanımlı bilgisayar laboratuvarı, 3 Milyon TL harcanarak kurulan 3 adet temel bilim laboratuvarı ve 40 adet öğretim elemanı ofisi mevcuttur.

“Çağdaş bir üniversite, bilimsel ve teknolojik projeler gerçekleştirmeli, sanayi ile yakın işbirliği içerisinde olmalıdır” ilkesinden hareketle bu yıl itibariyle öğretim üyelerimizin hazırladığı Bilimsel Araştırma Projelerine 1 Milyon TL’lik destek verdik” dedi.

TÜRKİYENİN ÜÇÜNCÜ YÜKSEK TEKNOLOJİ ARAŞTIRMA MERKEZİ ERZURUM’A KURULACAK
Bölgedeki tek Teknik Üniversite olmanın bilinciyle ilin ve bölgenin, endüstrileşme ve sanayileşmesine katkıda bulunmak amacıyla İstanbul ve Ankara’dan sonraki üçüncü “Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezi”ni ETÜ bünyesinde kurmak için çalışmalara başladıklarını dile getiren Rektör Yaylalı, “Bu merkezin ilk etabının kurulumu için Kalkınma Bakanlığı’na 13 milyon TL’lik bir proje sunduk. Desteklenme sözü aldığımız bu projemiz sayesinde ilimiz ve bölgemizde en önemli sektörler olan tarım, hayvancılık, turizm ve sağlık alanlarına ilaveten ileri teknoloji sektörünün de gelişimine katkı sağlanmış olacaktır. Dolayısıyla şehrimiz ve bölgemizde yüksek teknolojiye dayalı sanayinin gelişimine de zemin hazırlanmış olacaktır. Bu merkezde gerçekleştirilecek ulusal ve uluslararası projelerle ülkemizin “Vizyon 2023” belgesinde yer alan “Ar-Ge payının GSYİH içindeki payının %3” olması yönündeki hedefine ulaşmada önemli bir katkı sağlanmış olacaktır.

Diğer taraftan üniversitemiz bünyesinde kurulumuna başlanan “Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi” aracılığıyla da ilimiz ve bölgemizin ekonomik ve sosyal alandaki sorunları üzerine Kalkınma Ajansları ile de işbirlikleri yapmak suretiyle lisans üstü düzeyde çalışmalar yaptırılarak çalışma sonuçlarının ilgili mercilere sunulması hedeflenmektedir.

Tüm bunlara ilave olarak üniversitemizin önemli hedeflerinden bir tanesi de Orta Doğu, Kafkaslar ve Orta Asya’nın eğitim üssü haline getirilmesidir. Bu hedef doğrultusunda Gürcistan Teknik Üniversitesi, Pakistan’daki 5 adet üniversite, University of SWAT, COMSATS Institute of Information Technology, The Islamia University of Bahawalpur, Bahria University, Indus University ve Pharos University (Mısır) gibi üniversitelerle eğitimde işbirliği anlaşmaları imzalanmıştır. Bu çerçevede, 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle ilk yabancı öğrenci alımına da başlanacaktır.” diye konuştu.

Kaynak: İHA