Engelsiz Üniversite Birimleri Bölgesel Toplantısı Dpü'de Yapıldı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin (DPÜ) ev sahipliğinde, “9. Engelsiz Üniversiteler Bölge Toplantısı” gerçekleştirildi.

Engelsiz Üniversite Birimleri Bölgesel Toplantısı Dpü'de Yapıldı

9. Engelsiz Üniversiteler Bölge Toplantısı’nda konuşan YÖK Engelli Birim Komisyon Üyesi Doç. Dr. Hakan Sarı, üniversitelerin engelli birimlerine 10 bin civarında başvuru olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Bütün üniversitelerde engelli birimleri kuruldu. 2013 verileri kesin elimize ulaşmadı ancak; 10 bin civarında bu birimlerimize başvuran var. Bu başvurulara baktığımızda; görme, işitme, bedensel engelliler, uzun süre tedavi görmesi gerekenler, üstün yetenekliler, diğer sorunları olan arkadaşlarımız var.

YÖK özürlü öğrenciler biriminin görevi, bu arkadaşlarımın ihtiyaçlarını belirlemek, idari düzenlemeleri planlamak, altyapıları oluşturmak ve gerekli kurumlar arası koordinasyonu sağlamaktır diyen Doç. Dr. Hakan Sarı sözlerine şu şekilde devam etti; “Özürlü öğrenci yönetmeliğini değiştirdik. Bu değişen madde ile birimi doğrudan Rektörlüğe bağladık. Kendisine ait bütçesi olan bir birim haline getirdik. Böylece üniversiteler, bu birimlerin bütçelerini istedikleri gibi ayarlayabilecek. Bu sayede üniversitelerin ne kadar engelli dostu olduğunu göreceğiz.”
Doç. Dr. Hakan Sarı engelli öğrenciler ile ilgili yaptıkları çalışmalardan söz ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim yine engelli öğrencilerin eğitim alanında ihtiyaç duydukları araç ve gereçlerin temini anlamında çalışmalarımız var. Her üniversite engelsiz birimi ile bunu kendisi de planlayabilir. Artık biz engelli öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarının karşılandığı üniversiteler görmek istiyoruz. Engelli öğrencilerle, engelsiz öğrencilerin kaynaştırılmasında önemli projelere sahibiz. Üniversitelerin neler yaptığıyla ilgili bilgi isteyerek örnek üniversite etkinliklerini saptayacağız. Doç. Dr. Hakan Sarı sözlerini şu şekilde bitirdi. “Ayrıca diğer kurumlarla işbirliği yapmalıyız. Fırsatları değerlendirmeliyiz. Bütün mekanları engelli öğrenciler için düzenlemeliyiz. Üniversite bölümlerine göre engelli öğrenciler için çalışmalar yapmalıyız, buna çok önem veriyoruz.” dedi.

Dumlupınar Üniversitesi Rektör Yrd. ve Engelli Birimi Başkanı Prof. Dr. Kaan Erarslan “Tarihe baktığımızda Ortaçağ Avrupa’sında, zihinsel engelli insanların diri diri yakıldığı zamanlarda; biz zihinsel engellileri su ve musiki sesleriyle tedavi eden bir medeniyetten geliyoruz. Merhamet, şefkat toplumuyduk. Son zamanlarda devletimiz de bu konuya öncelik vermektedir.”
Dumlupınar Üniversitesi ve Engelli Birimi ile ilgili yapılan çalışmalar konusunda bilgiler veren Rektör Yard. Prof. Dr. Kaan Erarslan; “Eğitim alanında engelli arkadaşlarımızın ihtiyaçlarını temin etme, önceliğimiz arasındadır. Engelli öğrenci biriminin kurulması ve görevinin sadece engelli öğrenciler olması çok yerinde bir oluşum. Çünkü yoğun iş temposunda engelli arkadaşlarımız maalesef göz ardı edilebiliyor.” dedi.

Ayrıca çok donanımlı, üretken bir üniversite olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Kaan Erarslan, engelli öğrencilerin sorunlarının çözümüne yönelik bireysel veya topluca çözümler üretebilecek durumda olduklarının altını çizdi.

Toplantının ikinci oturumunda Akdeniz Üniversitesi Merkez Kütüphane Görme Engelliler Sorumlusu Bilgisayar Eğitmeni Sarp Arıkan; Akdeniz Üniversitesi Görme Engelliler Birimi’nin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Dumlupınar Üniversitesi’nin daveti üzerine Simav’dan toplantıya katılan görme engelli Gazeteci ve Köşe Yazarı Güngör Avcıoğlu, Dumlupınar Üniversitesi’nden bu konu hakkında bir toplantı teklifi geldiğinde hiç düşünmeden kabul ettiğini, üniversitelerin ve şehirlerin bu toplantı sayılarını arttırdıkça engelsiz olacağını belirtti.

Güngör Avcıoğlu “Ben görme engelli olabilirim; fakat ben gündeme dair gönül penceremden gördüklerimi söylemek için gazeteci oldum. Biz engelliler hayatın her alanında yer alıyoruz. Ancak yer almadığımız bir alan var. Kabinede engelli bir bakanımız yok, engelli bir bakanımızın olması gerekiyor. Gelecek dönemlerde engelli belediye başkanlarının olmasını istiyorum. Bizler her alanda yaptığımız çalışmaları siyasette de yapalım. Fiziki engellerimizin yönetimlere mani olmadığını gösterelim. Bizim için çalışmalar, alanlar yapılıyor. Yapanlar engelli bakış açısıyla yapmayınca bazı sıkıntılar oluyor. Engelli sözcüğü bizlere hiç uymuyor. Engelli olsaydık bu toplantıya Simav’dan gelemezdim diğer arkadaşlarda katılamazdı.” dedi.

Bir engelli dünyaya geldiği zaman, diğer insanlar; engellinin hayata geriden başladığını düşündüğünü ancak yüce Yaratan’ın çok merhametli olduğunu, bir alırsa üç verdiğini belirtti.

Güngör Avcıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Sizlere bir örnek vermek istiyorum. Çocukken çiçek hastalığı yüzünden bir gözünü, daha sonra bir kaza sonucu diğer gözünü kaybeden Âşık Veysel’e gazeteciler tedavi ettirmeyi teklif eder. Aşık Veysel teklifi kabul etmez ve der ki ben bir dünya oluşturdum, bu dünyam ile beni baş başa bırakın. Şimdi bu teklifi kime sorsalar hemen kabul eder; ama gerçek öyle değil, gerçek şu ki Yüce Mevla çok lütufkâr, çok merhametli, çok şefkatlidir.

Bana göre bir engelli, kimseye muhtaç olmadan okuluna gidebilmelidir. Gittiği yerde eğitimini alabiliyorsa bu yer iyi bir eğitim kurumudur. Bizim çalışmalarımız da bu yönde olmalıdır. Kütahya ve Dumlupınar Üniversitesi biz engelliler için bu çalışmaları yapıyor. Bu çalışmalar hayatın bütün alanlarına taşınmalıdır. Şunu unutmayalım ki herkes engelli adayıdır. Bundan dolayı herkese engellilik konusunda eğitim verilmelidir.”
Toplantıya Afyon Kocatepe, Adnan Menderes, Akdeniz, Aksaray, Celal Bayar, Gazi Osman Paşa, Kırıkkale, Mevlana, Muğla Sıktı Koçman, Konya Necmettin Erbakan, Pamukkale, Süleyman Demirel, Uşak Üniversiteleri ile Kütahya Belediye Temsilcileri, Kütahya Sakatlar Derneği Başkanı Hatice Yakar, Kütahya Otistik Çocuklar Sosyal Yardımlaşma ve Eğitim Derneği Başkanı Nigar Kale, Kütahya İl Dernekler Müdürü Mehmet Çelik, Kütahya Beyaz Ay Derneği temsilcisi katıldı.

Kaynak: İHA