Adana'da 'Türkiye-güney Kore Cumhuriyeti Ticari İlişkiler' Konferansı

Adana Ticaret Odası'nda , "Türkiye-Güney Kore Cumhuriyeti Ticaret Anlaşması İkili Ticari İlişkiler" konulu konferans düzenlendi.


ATO Başkan Vekili Mehmet Şahbaz, konferansta yaptığı konuşmada, Güney Kore'nin, gelişmiş ticari ve sanayi yapısıyla Türkiye için önemli bir ekonomik ortak olma potansiyelinin yanında, tarihi, siyasi ve kültürel anlamda ayrı ve özel önemi olduğunu söyledi.

Türkeyi'nin 1950 yılında Kore'ye asker göndermesi ve çok sayıda şehit vermesinin iki ülke arasındaki toplumsal kardeşliğin ve siyasi dayanışmanın en temel sebeplerinden olduğunu vurgulayan Şahbaz, bu denli tarihi dostluğu bulunan iki ülke arasındaki ticaretin ise yeterli düzeyde gelişmediğini ifade etti.

Şahbaz, Adana'nın yüksek tarımsal verimliliğine dikkati çekerek, "Ticaret, sanayi hizmetler ve tarım alanında Türkiye'nin en gelişmiş illeri arasında bulunan Adana ile Güney Kore arasında önemli bir ticaret potansiyeli olduğu kanaatindeyim. Bu konferans, Adana ve Güney Kore arasındaki tcaret hacminin geliyştirebilmesi acısından yararlı olacak. Adana'da yaklaşık 30 bin işletme ve 1,8 milyar dolarlık ihracat kapasitesi mevcut. Bunu iyi değerlendirmek gerekir" dedi.

Türkiye Güney Kore İşadamları Derneği Başkanı Ufuk Akalın da Güney Kore ile Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın 1 Mayıs 2013'te yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Güney Kore ile 20 yıldır iş yaptığını belirten Akalın, şöyle devam etti:

"Bu ülkeye Türk iş adamları olarak az satıp çok alıyoruz. Güney Kore Türkiye için ciddi bir potansiyel. Kore savaşında verdiğimiz destekden dolayı Türkiye'ye sevgi ve saygıları var. Bu ülke ile serbest ticaret anlaşması yapıldı ama bunu kağıt üzerinden çıkarıp fiiliyata geçirmek gerekir. Bu ülkeye proje sunmak lazım. Tarımsal üretim de bunlardan birisi."

Çok sayıda davetlinin katıldığı toplantı yapılan açılış konuşmaların ardından sunumlarla devam etti.

Kaynak: AA