Tıbbi ve Aromatik Bitki Yağlarının Kalitesi Araştırılacak

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü , kullanımı günden güne artan bazı ticari tıbbi ve aromatik bitki yağlarını incelemeye aldı. BATEM Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi Laboratuvarı yetkililerinin yaptığı gözleme dayalı ilk belirlemelere göre, piyasada satılan tıbbi ve aromatik bitki yağlarının yaklaşık yüzde 90'ında tağşiş bulunuyor.


BATEM tarafından başlatılan "Bazı Ticari Tıbbi ve Aromatik Bitki Yağlarının Kalite Özelliklerinin Araştırılması" projesi ile kullanımı günden güne artan bazı ticari tıbbi ve aromatik bitki yağlarının kalite parametreleri belirlenecek ve piyasada satılan ürünler analiz edilecek.

Bu çerçevede kekikten adaçayı yağına, nar çiçeğinden çörekotu yağı, ceviz yağından biberiye yağına kadar birçok firma tarafından satılan 20'nin üzerinde bitkisel yağ ürününün içerik analizleri yapılacak, piyasada satılan ürünlerde tağşiş olup olmadığı incelenecek.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen proje çerçevesinde tıbbi ve aromatik bitki pazarlayan firmalardan kuru bitki materyalleri ile tıbbi ve aromatik bitkisel yağların temin edileceğini, laboratuvarda elde edilen referans uçucu yağların fiziksel ve kimyasal analizlerinin yapılacağını söyledi.

Araştırma ile piyasayadaki ürünlerin laboratuvar koşullarında elde edilen örneklerle kalite parametrelerindeki varyasyonları saptanarak tıbbi ve aromatik bitki yağları ile standart değerler oluşturulacağını vurgulayan Ünlü, piyasada satılan bitkisel yağların da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi Laboratuvarı ekibi tarafından belirlenen kalite parametreleri çerçevesinde inceleneceğini bildirdi.

Ünlü, "Piyasada çok büyük bir sıkıntı var. Örneğin kekik yağı diye aldığınız ürün gerçekten kekik yağı mı? Bir örnekleme yaparak bunların analizine başlayacağız. Problemli çıkan firmaları ve ürünlerini ilgili yerlere bildireceğiz" diye konuştu.

Söz konusu projenin uzun soluklu bir iş olduğunu kaydeden Ünlü, analizlerinin ilk sonuçlarının bir yıl sonra, tam sonuçlarının ise 2015 yılı mart ayında alınabileceğini söyledi.

- "Bitki yağlarının ancak yüzde 10'u gerçek"

BATEM Gıda ve Tıbbi Bitkiler Bölüm Başkanı ve Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi Laboratuvarı sorumlusu Haluk Tokgöz, vitrinlerde satılan bir bitkisel yağın gerçekten o bitkinin yağı olup olmadığının koklayarak veya görerek anlaşılamayacağını belirterek bitki yağı alırken öncelikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onayının bulunduğu etiketinin aranması gerektiğini bildirdi. Tokgöz, çok ucuza satılan bitki yağlarına da şüpheyle bakılması gerektiğini vurguladı.

Satılan bitki yağı ürünlerinde had safhada tağşiş bulunduğunu kaydeden Tokgöz, piyasada yüzde 100 saf bitki yağı bulma şansının çok az olduğunu ifade etti.

Tokgöz, "Gördüğümüz kadarıyla piyasada bitki yağı diye satılan ürünlerin ancak yüzde 10'u gerçek yağ. Örneğin bir kekik yağını incelemeye aldık seyreltme oranı yüzde 95'ler oranında. Yani kekik yağını sadece damlatmışlar" diye konuştu.

Tağşişlerin insan sağlığına zararlı olmadığını, ancak bitki yağından beklenen etkiyi göstermediğini kaydeden Tokgöz, "Mesela masaj yağlarına parafin basılıyor. Böylece gereksiz yere parafin maddesi alıyorsunuz" dedi.

Kaynak: AA