Salvador Dali'nin 'Zodyak' Sergisi Açıldı

Edirne'de, Salvador Dali'nin "Zodyak" sergisi açıldı.


Edirne Valisi Hasan Duruer, Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'nda düzenlenen serginin açılışında, güzel bir tarihi mekanın sanatsal etkinliğe ev sahipliği yaptığını söyledi.

Bir toplumu toplum yapan değerlerin başında sanatçıların geldiğini vurgulayan Duruer, şöyle konuştu:

"Eğer sanatçılar olmasaydı, toplumda farklılıkların, güzelliklerin farkına varılmazdı. İşte bu güzel eseri, kervansarayı yapan Sultan Ahmet Camisi'nin mimarı olan sedefkar Mehmet Ağa'dır. Muhteşem bir eser, muhteşem bir güzellik. Aslında biz bu eserleri layık olduğu şekilde kullanamıyoruz. Böyle bir eser dünyanın başka bir yerinde olsa sürekli bir şekilde kültür ve sanat etkinliklerine sahne olurdu. Yaklaşık olarak 15 aydır buradayım. Burayı 10 kez ya kullandık ya kullanmadık. Burada herkese büyük görevler düşüyor."

Duruer, Edirne'nin dünyanın en güzel şehirlerinden biri olduğunu ifade ederek, bu güzelliği pazarlamada ciddi sıkıntılar çektiklerini belirtti.

- "Tasarım atölyesi"

Duruer, Trakya Üniversitesi ile bir tasarım atölyesi kurmayı planladıklarını söyledi.

Edirne'ye has güzellikleri hep birlikte ortaya çıkarmak istediklerini belirten Duruer, şunları kaydetti:

"Gelen insanlara çok rahatlıkla hediye sunabileceğimiz, gelen insanların buradan almadan gidemeyeceği şeyleri sunmak peşindeyiz. İstiyoruz ki, kapalı çarşılar sadece sabunun ve süpürgenin satıldığı yerler olmasın. Geçmişi günümüze taşıyan eserler olsun. Geçmişe bağlı kalalım fakat orada kalmayalım. Geleceğe taşıma düşüncesindeyiz.''

Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise Edirne Belediyesinin modern resmin öncülerinden Salvdor Dali'nin sergisini sanatseverlerle buluşturduğunu, sanata ve sanatçıya her zaman destek verdiklerini ifade ettii.

Edirne'nin sanat, kültür ve eğitim kenti olduğunu anlatan Sedefçi, "Belediye olarak her yıl 6-7 festival yapıyoruz. Bu da kültüre verdiğimiz önemin en somut ifadesidir. Kentimizde her köşe başında heykeller var. Bu da sanatçıya verdiğimiz değerin ifadesidir. Edirne'ye inşallah temelini atacağımız kültür merkezi yapıyoruz. Kültür Merkezimiz böyle güzel sergilerin açılmasına olanak sağlayacak" dedi.

Konuşmanın ardından küratör Fahri Özdemir eserler hakkında konuklara bilgi verdi.

Yaklaşık 15 milyon dolar değerindeki 30 eserin yer aldığı sergi, 3 Kasım'a kadar gezilebilecek.

Kaynak: AA