Orman ve Su İşleri Bakanlığının Antalya'daki Yatırımları

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Antalya'da yapılan Merkez Doyran Boyalı Göleti ve Sulaması, Elmalı Özdemir Göleti ve Sulaması ile Korkuteli Karabayır Göleti ve Sulaması işlerinde çalışmaların sürdüğü bildirildi.


Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, 7 bin 220 dekar tarım alanının sulanacağı Merkez Doyran Boyalı Göleti ve Sulaması projesinde göletin gövde dolgusunun yaklaşık yüzde 20'si tamamlandı. Yıl sonuna kadar dolgu işlemlerinin tamamlanması ve dolusavak imalatının bitirilmesi hedefleniyor.

Sulama hattı borularının 7 bin 600 metresi döşendi. Bu işlemin devam ettiği projede 246 bin 86 metre uzunluğundaki dipsavak cebri boru imalatı ile gövde sıyırma kazıları, akıtma çalışmaları ile derivasyon-dipsavak imalatı tamamlandı. Ayrıca kamulaştırma işlerinin ise yüzde 80'lik kısmı sona erdirildi.

Elmalı Özdemir Göleti tamamlandığında 1 milyon 898 bin metreküplük göl oluşacak. 7 bin 970 dekar tarım alanının borulu sistemle sulanacağı gölet, kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşaa ediliyor ve bu kapsamda 816 bin metreküp dolgu yapılacak.

Gövde sağ sahil sıyırma kazılarının devam ettiği projede sol sahil sıyırma kazıları tamamlandı. Gövde sol sahil perde ve kapak enjeksiyonları devam eden göletin yıl sonuna kadar dolusavak, dipsavak ve su alma imalatları tamamlanacak. Proje kapsamında ayrıca 26 bin 495 metre uzunluğunda sulama hattı borusu döşenecek.

Karabayır Göleti ve Sulaması ile de 2 bin 400 dekar alan borulu sistemle sulanacak. Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşa edilen gölette, 250 bin metreküp dolgu yapılacak. Göletin gövde dolgusunun yaklaşık yüzde 15'i tamamlandı. Yıl sonuna kadar ise dolgu işlemlerinin tamamının bitirilmesi hedefleniyor.

Göletin dolusavak, dipsavak, su alma yapısı ve enerji kırıcı vana odası imalatları da tamamlandı. Sulama hattı borularının döşenmesine ise devam ediliyor. Korkuteli Karabayır Göleti tamamlandığında göl hacmi 1 milyon 57 milyon metreküp olacak.

Bu üç gölet tamamlandığında Antalya'da 17 bin 590 dekar tarım alanı sulama suyuna kavuşacak.

Kaynak: AA